Pletené deky zahrejú bábätká v slovenských a českých nemocniciach

1375x
10. Máj 2024
 Podujatie svetových rozmerov na Slovensku aj v Čechách
 Svetový deň pletenia na verejnosti je globálnou oslavou ručných prác (Zdroj. Noezon)
 
8. júna 2024 sa milovníci ručnej tvorby spoja pre dobrú vec. Upletú deky, ktoré zahrejú novorodencov v nemocniciach. Tretí ročník charitatívnej akcie podporia dobrovoľníci zo Slovenska a Čiech.
 
Svetový deň pletenia na verejnosti je globálnou oslavou ručných prác. Koná sa každoročne počas druhej júnovej soboty a pozýva nadšencov pletenia, aby sa stretli, inšpirovali navzájom a ukázali svoju prácu širokej verejnosti. Podujatie zdôrazňuje spojitosť medzi pletením a duševným zdravím, relaxáciou a kreativitou.
 
 Pletenie diek nie je len solidárne gesto, má aj praktický rozmer (Zdroj: Noezon)
 
Pomoc najzraniteľnejším skupinám
 
V zahraničí má oslava tohto sviatku bohatú tradíciu, ktorú usporiadatelia prinesú v rovnako veľkom formáte aj do našich končín. Chcú tak upriamiť pozornosť na ručnú tvorbu, posilniť komunitu tvorcov a dať tomu rozmer navyše - nepliesť len pre seba, ale aj pre iných.
 
“Do iniciatívy sa tento rok zapoja aj tvorcovia z Českej republiky. Detské deky sa budú pliesť v Bratislave, Košiciach, Bardejove, Prahe a Olomouci. K novinkám tretieho ročníka pribudne aj háčkovanie. Dobrovoľníci môžu vyrobiť hračku, ktorá bude sprevádzať pri pobyte v nemocnici staršie deti,” približuje jedna z organizátoriek akcie Monika Sedláková zo spoločnosti Noezon.
 
 Podujatie zdôrazňuje spojitosť medzi pletením a duševným zdravím, relaxáciou a kreativitou (Noezon)
 
Viac než solidarita
 
Pletenie diek nie je len solidárne gesto, má aj praktický rozmer. Hotové výrobky novorodencov zahrejú a spríjemnia ich prvé dni života strávené v pôrodnici. Deky sa budú vytvárať z jemného materiálu, ku ktorému nepotrebujete ihlice ani háčik. Tento typ pletenia je tak dostupný pre každého - bez ohľadu na vek či skúsenosti.
 
Charitatívne podujatie odštartuje v troch slovenských a dvoch českých mestách o 12:00 a potrvá do 16:00 hodiny. Do skupinového pletenia a háčkovania sa môžete zapojiť na týchto miestach:
Bratislava: Monsters Cafe and Bar (Rusovská cesta 50 - 56)
Košice: Hoblina gallery (Hrnčiarska 21)
Bardejov: Kaviareň Tvoj deň (Františkánov)
Praha: Café Pilates (KD Letňanka, Rýmařovská 561, Letňany)
Olomouc: Sladký Méďa (Mošnerova 1318/14a).
(15:45, TS)
Diskusia
Pridať komentár