VIDEO | Branislav Ondruš navštívil sociálny dom Antic v Bardejove

1057x
20. Máj 2024
Štátnym tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny navštívil sociálny dom Antic
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Sociálny dom Antic v Bardejove navštívil štátnym tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Branislav Ondruš. Zaujímal sa o chod zariadenia - o financovanie, mzdy a o poskytovanie služieb.
 
„Snažíme sa, aby naši klienti mali perfektnú a najlepšie službu v zariadení,“ povedal Jaroslav Živčák, generálny riaditeľ sociálneho domu Antic.
 
 Branislav Ondruš navštívil Sociálny dom Antic (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Toto, čo tu vidím je naozaj vzorové zariadenie a bodaj by všetky na Slovensku vyzerali tak, ako vyzerá toto jedno zariadenie. Rozprávali sme sa s pánom generálnym riaditeľom o tom, že toto zariadenie by bolo vhodné ako ukážkové pre ostatných. Niečo ako edukatívno-propagačné zariadenie, na základe ktorého by sa mohli aj v ďalších zariadeniach učiť, čo všetko je možné poskytnúť, ako je možné organizovať poskytovanie sociálnej služby v takomto typy zariadenia,“ prezradil Branislav Ondruš, štátnym tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
 
„Naše služby sa snažíme rozširovať, či už je to cez tie konferencie, ale aj cez európske projekty a nové metódy,“ priblížil J. Živčák.
 
Od 1. januára 2026 sa bude zásadne meniť spôsob financovania sociálnych služieb. Štát bude poskytovať príspevok už priamo klientom podľa stupňa odkázanosti. Čím náročnejší klient na starostlivosť, tým bude štátny príspevok vyšší.
 
 Zaujímal sa o chod zariadenia - o financovanie, mzdy a o poskytovanie služieb (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Sami si teda vyberú, v ktorom zariadení si budú platiť poskytovanie sociálnej služby. To znamená, že pre klientov sa vytvorí väčšia možnosť výberu. Môže to byť tak, že časť toho príspevku použijú napríklad na domácu opatrovateľskú službu a časť na poskytnutie služby v takomto zariadení," informoval Ondruš.
 
„Ja verím, že po tejto návšteve sa nejaké veci pohnú,“ uviedol generálny riaditeľ sociálneho domu Antic.
 
„Myslím si, že každý, kto príde do Anticu, tu keby absolvoval nejaké školenie ako má vyzerať špičkové zariadenie sociálnych služieb, tak by sme takýmto spôsobom dosiahli zvýšenie kvality na celom Slovensku,“ doplnil B. Ondruš.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár