V Košiciach prebehne európske sčítavanie ľudí bez domova

568x
30. Apríl 2024
Koordinované sčítanie ľudí bez domova v Košiciach
Cieľom tohto projektu je získať údaje o ľuďoch bez domova na území mesta, ktoré následne pomôžu pri advokácii v téme ukončovania bezdomovectva (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Popri európskych mestách Dublin, Miláno, Lyon, Porto, Münster, Ľubľana a Budapešť sa Košice stali jediným slovenským mestom, v ktorom prebehne koordinované sčítanie ľudí bez domova.
 
Projekt financovaný z grantovej výzvy Európskej komisie vznikol v rámci iniciatívy EPOCH – Európskej platformy boja proti bezdomovectvu. Na európskej úrovni ho koordinuje Katolícka univerzita v Leuvene a na Slovensku ho zastrešuje Inštitút pre výskum práce a rodiny v spolupráci s Nadácia DEDO a mestom Košice.
 
 Plánované sčítanie sa okrem rodín zameria aj na jednotlivcov (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Cieľom tohto projektu je získať údaje o ľuďoch bez domova na území mesta, ktoré následne pomôžu pri advokácii v téme ukončovania bezdomovectva. V Košiciach už v roku 2021 prebehol rovnako v spolupráci mesta, Nadácie DEDO a Inštitútu pre výskum práce a rodiny Registračný týždeň rodín v bytovej núdzi.
 
Z takto zmonitorovaných 310 rodín je aktuálne v programe Housing first Nadácie DEDO zabývaných 37, pričom 14 bytov na tento účel poskytlo mesto Košice. Plánované sčítanie sa okrem rodín zameria aj na jednotlivcov, ktorí sú bez domova a prespávajú vonku na ulici. Podľa námestníčky primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová môže byť sčítanie ľudí bez domova ďalším dôležitým krokom k postupnému ukončovaniu bezdomovectva v Košiciach.
(17:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár