Fašiangová terapia – Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...

1742x
24. Február 2023
Fašiangová terapia – Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...
SSOŠ v Bardejove sídli na Hviezdoslavovej ulici 
 
„Fašangy, fašangy, fašangové časy, jedni pijú, druhí jedia za stolom klobásy. A my chlapci neboráci nemáme čo jesti, musíme sa z dom´ do domu po dedine pliesti.“
 
Fašiangy - čas hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi dobami, kedy sa ľudia mali do sýtosti najesť aj napiť, bol spojený s tanečnými zábavami, zabíjačkami a všeobecného veselia.
 
Potom nasledoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, kedy sa ľudia zriekali jedla, ale aj ďalších vecí, ktoré pre nich boli v živote zbytočné. A tak viacerí pedagógovia SSOŠ Bardejov spojili 17.2.2023 svoje sily a pripravili fašiangový deň – „Fašiangovú terapiu“ pre svojich študentov.
 
 
Ako to už tradične na fašiangy býva, nechýbala zábava, originalita, tvorivosť, ako aj zvyky a tradície viažuce sa k tomuto obdobiu. Pod vedením MOV p. M. Džupinovej a učiteľky OP p. K. Paňkovej sa uskutočnila súťaž, v ktorej si dievčatá z I.B (odbor styling a marketing), I.C a II.B (manikér – pedikér) a III.C (odbor krajčír) zmerali svoje sily v stylistickej disciplíne.
 
Úlohou zúčastnených bolo navrhnúť a nastajlovať karnevalovú masku. Hodnotila sa originalita a vysoko sa ocenilo najmä samotné prevedenie zhotovenej karnevalovej masky.
 
Žiačky našej školy ukázali, že sú naozaj tvorivé, šikovné a súťaživé. Ocenené boli modely, v ktorých sa prejavila kreativita, šikovnosť a dôvtip dievčat. Jednou zo súťažných úloh bol aj vedomostný kvíz, vďaka ktorému žiačky bližšie spoznali zvyky a tradície predkov našej krajiny.
 
Odpovede na kvízové otázky hľadali v edukačných letáčikoch rozmiestnených v priestoroch budovy našej školy, ktoré spracovala a pripravila p. uč. J. Jevčáková.
 
 
Aby sa do hodnotenia mohli zapojiť aj ostatní žiaci a pedagógovia, ktorí sa súťaže nezúčastnili, na záver „Fašiangovej terapie“ súťažiaci predviedli svoje masky na fašiangovom sprievode po chodbách a triedach školy a vyhlásením ceny diváka sa aspoň takouto formou zapojili do našej „Fašiangovej terapie“ aj ostatní žiaci a zamestnanci školy. Karnevalový sprievod viedol p.uč. P. Kuzmišín v tradičnej fašiangovej maske turoňa (túr, býk – symbol mužskej plodnosti a sily), ktorá spolu s maskami kozy, sena a koňa už tradične sprevádzala fašiangové sprievody.
 
Do „Fašiangovej terapie“ sa zapojili a nedali sa zahanbiť ani žiaci z odboru hostinský. Tí pre nás všetkých v tento fašiangový deň pripravili „fašiangové dobroty“ typické pre toto obdobie.
 
Počas celého dňa všetci žiaci a zamestnanci školy mohli ochutnávať šišky, fánky, studeninu, oškvarky ....., a to hlavne vďaka našim MOV p. N. Balaščákovej a M. Mochnackej.
 
 
 
Vyhodnotenie
1.miesto získal tím – Karin Hankovská a Kristína Laurová z triedy I.B – odbor styling a marketing, ktoré zároveň získali aj cenu diváka
2.miesto získala Siváková Timea z triedy I.C - odbor manikér a pedikér
3. miesto získala Marianna Kačuriková z triedy I.C – odbor manikér a pedikér
 
Vďaka rôznym edukačným aktivitám sa nám podarilo spojiť zábavu s nepriamou výučbou a naši študenti odišli obohatení nielen o nové zážitky, dojmy a ceny, ale aj o nové vedomosti týkajúce sa tradícií a zvykov z minulosti našich predkov.
 
Za tento pekný fašiangový deň všetkým ďakujeme a veríme, že sa na našej škole stane „Fašiangová terapia“ tradíciou.
 
Na záver niekoľko povier, ktoré sprevádzali obdobie fašiangov:
 
Vedeli ste?
„Kto sa na fašiangy poriadne nenaje , bude hladovať celý rok.“
„Na fašiangy sa nesmú zametať pavučiny, lebo by bolo málo priadze.“
„Počas fašiangov sa nesmelo šiť, priasť, tkať, lebo by sa prsty zbierali. Muž, ktorý mal v odeve takúto niť, by sa z hory nevrátil živý.“
„Podkúvanie koní na fašiangy prinášalo nešťastie.“
„Ženy treba pri fašiangovom tanci vyšvihnúť až po povalu, aby mali vysoké konope, a tiež by si mali vypiť pálenky, aby im ľan nevyschol.“
(10:47, Ing. Katarína Paňková a PaedDr. Jana Jevčáková)
Diskusia
Pridať komentár