Vo Svidníku udelili výnimočné ocenenia za rozvoj športu, zdravotnej starostlivosti, kultúry či technických služieb mesta

781x
10. December 2021
Cena mesta i Cena primátorky
Rozhodnutím primátorky mesta Svidníku bude udelná Cena primátorky Júliusovi Paňkovi, Marekovi Kizákovi a Slavomírovi Sakalikovi. 
 
Primátorka mesta Marcela Ivančová na základe odporúčania Komisie pre udelenie cien mesta navrhla Mestskému zastupiteľstvu vo Svidníku udeliť štyri Ceny mesta Svidník za rok 2021.
 
Poslanci MsZ sa uzniesli na udelení Cien mesta Svidník pre Ivana Sentipala „in memoriam“, MUDr. Petra Blichu „in memoriam“, Evu Bissovú „in memoriam“ a Michala Picha.
 
Zároveň, rozhodnutím primátorky mesta Svidníku bude udelná Cena primátorky Júliusovi Paňkovi, Marekovi Kizákovi a Slavomírovi Sakalikovi.
 
Výnimočné podujatie odovzdania cien sa pripravovalo na koniec roka 2021, ale tesne pred jeho zahájením slávnosť museli z dôvodu pandemických opatrení presunúť na obdobie bezpečné pre všetkých prítomných.
 
Udelenie Ceny mesta
 
Na základe Štatútu mesta Svidník, ktorý bol prijatý v roku 2011, môže mestské zastupiteľstvo udeliť ocenenie, čestné občianstvo mesta Svidník a cenu mesta Svidník. Článok 28 Štatútu mesta Svidník hovorí, že cena mesta sa môže udeliť osobám a kolektívom za:
  • vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti,
  • činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinili o ekonomický, športový a kultúrny rozvoj mesta, jeho propagáciu doma i v zahraničí.
Ocenení Cenou mesta
 
Ivan Sentipal „in memoriam“
 
„Život je šťastím, ak je práca potešením.“ Takto znelo životné motto Ivana Sentipala. Mesto navrhuje mestskému zastupiteľstvu udeliť Cenu mesta Svidník Ivanovi Sentipalovi „in memoriam“ za osobný prínos a starostlivosť o mládež v oblasti športu, ktorou sa významným spôsobom pričinil o športový a kultúrny rozvoj mesta.
 
 
MUDr. Peter Blicha „in memoriam“
 
Mesto takisto navrhuje mestskému zastupiteľstvu udeliť Cenu mesta Svidník MUDr. Petrovi Blichovi „in memoriam“ za vynikajúce výkony a významné výsledky vo verejnoprospešnej činnosti zameranú na kvalitu zdravotnej starostlivosti pre občanov mesta.
 
Akademická maliarka Eva Bissová „in memoriam“
 
Je autorkou množstva výtvarných diel, ktoré zožali úspech v českých, maďarských i amerických galériách. Mesto navrhuje mestskému zastupiteľstvu udeliť Cenu mesta Svidník akademickej maliarke Eve Bissovej „in memoriam“ za vynikajúce výkony a významné výsledky v umeleckej a publicistickej činnosti.
 
Michal Pich
 
„Začiatky neboli vôbec jednoduché“, ako sám vraví. Po likvidácii komunálnych služieb dostali technické služby do správy aj chemickú čistiareň, pohrebníctvo a stavebníctvo. Technické služby prevádzkovali aj miestnu prevádzkareň, klzisko i kúpalisko. V deväťdesiatych rokoch pribudli pod správu technických služieb miestne komunikácie, trhovisko, letisko a Dom smútku. Postupne sa niektoré časti odčlenili, odpredali alebo prenájme ich majú doteraz miestne podnikateľské subjekty.
 
Takto je to v prípade kúpaliska, miestnej prevádzkarne alebo tiež Domu smútku. Naopak v posledných rokoch pribudol Zberný dvor a Kompostáreň.
 
Počas funkčného obdobia Michala Picha došlo na technických službách ku kompletnej obnove vozového parku. Vždy sa zaujímal o najnovšie technológie a hľadal možnosti, ako čo najkvalitnejšie a najlepšie jednotlivé úlohy vykonať. Najväčším uznaním a zadosťučinením boli a sú preňho spokojní Svidníčania i návštevníci mesta. A na záver slová Michala Picha: „Žil som pre mesto. Snažil som sa, aby rozkvitalo, aby sa v ňom ľudia cítili dobre.“
(9:25, svidnik.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár