Okres Bardejov by mohol získať žolíka, no záujem o očkovanie je nízky. Do Vianoc tu budú zomierať desiatky ľudí, konštatuje Petko

8294x
15. November 2021
Pacientom s covidom podávajú už aj monoklonálne protilátky
Na koronavírus v bardejovskej nemocnici zomrelo už vyše 240 ľudí 
 
Koronavírus nie je ani zďaleka na ústupe, okres Bardejov si na covidovej mape stále drží čiernu farbu. O priaznivej situácii nemôžu hovoriť ani v bardejovskej nemocnici, medzi hospitalizovanými sú mladšie ročníky a dokonca aj detskí pacienti. Čo nás čaká najbližšie týždne? A aké sú vyhliadky na blížiace sa sviatky? Pýtali sme sa riaditeľa Nemocnice s Poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove Mariána Petka.
 
Bardejovská nemocnica musela v uplynulých dňoch pristúpiť k ďalším opatreniam. Dôvodom je rýchly nárast počtu pacientov s ochorením COVID-19. Počet covidových lôžok museli zvýšiť na 57, došlo k reprofilizácii chirurgického oddelenia. Nemocnica musela takisto zvýšiť kapacity na detskom a gynekologickom oddelení, pokúšajú sa zvýšiť aj lôžka pre umelú pľúcnu ventiláciu.
 
 
„Každý deň sú na umelej pľúcnej ventilácii minimálne štyria pacienti, minimálne ďalší šiesti, siedmi sú na vysokofrekvenčnej liečbe kyslíkom. Dochádza už aj k tomu, že sme museli niektorých pacientov prekladať do iných regiónov – cez Vyšné Hágy až po Nitru,“ uviedol riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Nemocničná krivka kopíruje situáciu v okrese
 
Od stredy minulého týždňa v nemocnici museli dočasne zatvoriť rehabilitačné oddelenie, zamestnanci išli pracovať na covidové oddelenia, pretože personál už nebol schopný zvládať prudký nárast pacientov.
 
„Nie je to prekvapujúce, pretože okres Bardejov bol zhruba pred tromi týždňami na prvom mieste v pošte infikovaných. Vždy o 7 až 10 dní sa to potom prejaví aj v nemocnici,“ ozrejmil Petko.
 
Riaditeľ dodal, že o naplnení nemocničných kapacít informoval už aj ministerstvo zdravotníctva.
 
 
Stopka pre plánovanú operatívu
 
Plánované operácie na chirurgii sú pozastavené, v nemocnici vykonávajú len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť.
 
„Čo sa týka plánovaných zákrokov, musíme naťahovať čas, kedy môžeme pacientov objednávať, záleží v tej chvíli na tom, aká je situácia na oddelení, kde je už obmedzená lôžková kapacita, keďže polovicu chirurgie sme museli zmeniť na covidovú. Na tej druhej strane ostali čisté lôžka pre pacientov v prípade potreby hospitalizácie,“ dodáva Petko.
 
Plánované zákroky, ktoré nie sú viazané na chirurgiu – napríklad očné lekárstvo alebo gynekológia – tam zatiaľ plánovanú operatívu vykonávajú. Riaditeľ nemocnice upresnil, že ďalším limitujúcim faktorom bude počet zdravotníckeho personálu na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktoré museli rozdeliť pre covidové ARO a pre necovidové ARO. Vedenie nemocnice sa však obáva, že v krátkom čase môže dôjsť k tomu, že nebudú schopní robiť plánovanú operatívu vôbec.
 
 
Výzva pre ľudí 50 +
 
V porovnaní s druhou vlnou pandémie je situácia so zamestnancami v nemocnici lepšia. Na PN-ke alebo v karanténe sa v súčasnosti nachádza cca 25 zamestnancov. Pred rokom o takomto čase ich bolo 100 a kolaboval celý systém.
 
„Dôvod prečo je to lepšie je ten, lebo sú zaočkovaní. Očkovanie je jedinou cestou ako z tohto celého von,“ doplnil Petko, ktorý zároveň upozorňuje, že v nemocnici zomierajú nezaočkovaní ľudia. Apeluje na ľudí, aby prestali filozofovať.
 
Berme si príklad od lepších
 
„Nezaočkovaní zomierajú vo veľkom, žiaľ, ľudia si to uvedomia neskoro, často až pri hrobe blízkeho. Obrovským problémom regiónu je nízka zaočkovanosť – 41 %. Vyzývam všetkých, hlavne tých, ktorí majú nad 50 rokov, kde máme zaočkovanosť 62 %, aby sme dosiahli aspoň tých 65 %, čo už je čiastočná kolektívna imunita. Prosím politikov, neznalcov, aby prestali mudrovať o zdravotníctve a o tom, či je očkovanie dobré alebo nie. Máme tu štáty, ako sú Portugalsko, Dánsko, Švédsko, kde je zaočkovanosť 80 %, tie štáty fungujú relatívne úplne voľne a majú minimálnu úmrtnosť. Potom tu máme štáty Rumunsko, Bulharsko, my sme už na treťom mieste od konca, kde je zaočkovanosť nízka. Tu zomierajú tisíce ľudí. Nás čaká v tomto okrese to isté. Budú tu zomierať do Vianoc desiatky a desiatky ľudí,“ upozornil Marián Petko.
 
Testujeme veľa, očkujeme málo
 
Riaditeľ smutne konštatuje, že rady, ktoré by sa mali tvoriť pred Vakcinačným centrom, sa tvoria na inom mieste. „Každé ráno som deprimovaný, keď idem okolo MOM1 a MOM2. Stojí tam kopa ľudí, ktorá sa ide dať testovať, čo nie je žiadna liečba. Vo Vakcinačnom centre nemáme otvorené každý deň, lebo nie je koho očkovať,“ sumarizoval Petko.
 
Prišli aj dobré správy
 
Medzi pochmúrnymi správami sa predsa len objavila aj jedna dobrá. Bardejovská nemocnica začala od minulého týždňa s novou liečbou covidových pacientov. Pridala sa tak na zoznam tých, ktorí podávajú monoklonálne protilátky.
 
O novej liečbe sme vás informovali už koncom minulého týždňa.
 
Tieto špeciálne lieky sa podávajú infúzne do žily. Ako uvádza Štátny ústav pre kontrolu liečiv, monoklonálne protilátky sú protilátky, ktoré majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre, v tomto prípade ku proteínu spike, ktorý pokrýva vírus SARS-CoV-2. Úlohou monoklonálnych protilátok je prichytiť sa k spike proteínu a zabrániť tak vírusu preniknúť do buniek ľudského tela.
 
„Spomínané infúzie stečú približne za 20 minút a znižujú pravdepodobnosť hospitalizácie pre daného pacienta až o 70 %. Taktiež výrazne znižujú úmrtnosť,“ doplnil Petko.
 
Môžu to byť len pacienti, ktorí sú PCR pozitívni, majú COVID, ale nesmú mať respiračné zlyhávanie. V praxi to znamená, že nejde o ťažké, ale o ľahké stavy.
 
 
Včasná pomoc
 
Bardejovská nemocnica je centrom pre podávanie tohto liečiva pre okolité okresy, podľa riaditeľa ho majú v dostatočnom množstve. „Verím, že v spolupráci so všeobecnými lekármi sa týmto čiastočne pomôže pacientom, ktorí majú covid v tých včasných štádiách a spĺňajú indikačné kritériá. Liek sa musí podať v prvých desiatich dňoch od určenia diagnózy,“ doplnil Petko.
 
Indikovať na túto liečbu môže všeobecný lekár pre dospelých, musí zvážiť, či je na to pacient vhodný. Potom dôjde ku komunikácii medzi centrom nemocnice a lekárom, kedy sa dohodne pre pacienta termín na podanie infúzie.
 
Deti musia presmerovať inde
 
„U detí tento liek nepodávame, túto liečbu pre detských pacientov môže podať Detská fakultná nemocnica v Košiciach. Vo výnimočných prípadoch podávame tento liek aj pri pacientoch, ktorí sú tu hospitalizovaní. Napríklad keď ide o pacienta, ktorý je u nás hospitalizovaný so základnou chirurgickou diagnózou a popritom zistíme, že má covid a je to rizikový človek, tak mu tento liek môžeme podať, pretože má oveľa lepšiu prognózu danú situáciu zvládnuť,“ opísal Petko.
 
Liek sa už nemôže podávať pacientom v ťažkých stavoch, ktorí sú napríklad na kyslíkovej liečbe, na high flow ventilácii a už vôbec nie pacientom, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii. V týchto prípadoch by mohlo mať liečivo opačný efekt a byť dokonca škodlivé. Na podávanie sú určené striktné kritériá.
(10:58, red)
 
Diskusia
Pridať komentár