VIDEO | V bardejovskej nemocnici začali s novou liečbou COVIDU, sviatky v okrese však budú ťažké

16622x
11. November 2021
M. Petko: Zomierajú nezaočkovaní ľudia. Treba si to uvedomiť a prestať špiritizovať
Pozrite si videoreportáž 
 
Tri mesiace rokovania s ministerstvom zdravotníctva priniesli pre bardejovskú nemocnicu dobré výsledky. K liečeniu COVIDU prispeje novinka, prví dvaja pacienti dnes dostali monoklonálne protilátky.
 
Tieto lieky sa podávajú infúzne do žily a znižujú pravdepodobnosť rizika hospitalizácie pacienta s ochorením COVID-19.
 
„Ide o pomerne drahú liečbu, kde jedna ampulka pre 2 pacientov stojí 2500 eur. Sú na to presné indikácie – môžu to byť len pacienti, ktorí sú PCR pozitívni, majú COVID, ale nesmú mať respiračné zlyhávanie, to znamená že nejde o ťažké, ale o ľahké stavy,“ uviedol riaditeľ Nemocnice s Poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove Marián Petko.
 
Pacientov môžu za týmto účelom posielať do nemocnice všeobecní lekári. Bardejovská nemocnica sa v podávaní tejto liečby stala centrom aj pre okolité okresy. Úlohou monoklonálnych protilátok je prichytiť sa k spike proteínu a zabrániť tak vírusu preniknúť do buniek ľudského tela.
 
Nie sú vhodní všetci pacienti 
 
„Nie sú na to vhodní ani zďaleka všetci pacienti, nie je možné, aby pacient prišiel sám a dožadoval sa takejto liečby. Ten pacient musí prísť pripravený a jasne stanovený všeobecným lekárom,“ ozrejmil Petko.
 
Situácia s koronavírusom v okrese je kritická, nemocnica musela na chirurgickom oddelení pozastaviť plánované operácie. Vykonávajú len akútne operačné zákroky.
 
Niektorí budú mať smutné sviatky 
 
„Zomierajú nám nezaočkovaní ľudia. Treba si to uvedomiť a prestať špiritizovať. Tam, kde sú mnohé rodiny nezaočkované, budú mať ľudia smutné sviatky, lebo ich bude zomierať ešte viac,“ dodal Petko.
 
V nemocnici je aktuálne hospitalizovaných s koronavírusom viac ako 40 pacientov. V tretej vlne prijali doposiaľ už 180 pacientov a z nich 36 zomrelo.
(16:02, red)
Diskusia
Pridať komentár