Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala zelenú

871x
10. November 2021
Ďalšia dobrá správa pre mesto
Zelená strecha je výborný spôsob ako zadržať dažďovú vodu, ktorá by zbytočne išla do kanalizácie
 
Povinnosťou mesta je zveľaďovať majetok mesta a aj najstaršia materská škola vo Svidníku si vyžaduje veľkú pozornosť.
 
Po kompletnej rekonštrukcii elektrických rozvodov v hospodárskej budove má Svidník dobrú správu o pridelení Nenávratného finančného príspevku za zelenú strechu na Pavilóne 1. Na vybodovanie zelenej strechy získalo mesto finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320, 19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5%. Zelená strecha bude vybudovaná na budove materskej školy na ulici Ľ. Štúra.
 
Celá plocha vytvoreného vodozádržného opatrenia je 664m2. Navrhnutý je extenzívny typ zelenej strechy s minimálne 5 – 7 druhmi rozchodníkov vrátane drenážnej a akumulačnej vrstvy, celková hrúbka vrstvy do 120mm. Pozdĺž atiky a okolo odvetrávacích komínov sa vyhotoví pás šírky 500 mm z kameniva.
 
Vplyv na biodiverzitu a znižovanie horúčav
 
Zelená infraštruktúra je osvedčeným nástrojom, ktorým sa z prírody získavajú ekologické, ekonomické a sociálne prínosy a vo Svidníku sú veľmi radi, že tento typ ekologického opatrenia budú mať na mestskej budove. Zelená strecha na materskej škole bude mať vo svojej lokalite vplyv na biodiverzitu, vytvorí vhodné prostredie pre vtáky, motýle a ďalší užitočný hmyz a zároveň je potvrdený vplyv na znižovanie horúčav vo svojom prostredí.
 
Zelená strecha je pritom výborný spôsob ako zadržať dažďovú vodu, ktorá by zbytočne išla do kanalizácie. Vybudovanie zelenej strechy vnímajú ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov mesta. S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujú budovaniu chodníkov z polopriepustných materiálov, podporujú šport v meste, budujú zimnú športovú halu, ihrisko pri ZŠ 8. mája a sadia kvetinové záhony i nové stromy.
(8:34, svidnik.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár