Bardejovu hrozí platobná neschopnosť, stopka projektom aj príspevku na stravovanie dôchodcov

1974x
26. Apríl 2024
BLOG POSLANCA MILANA PILIPA: Bardejovu hrozí platobná neschopnosť. Poslanci neschválili prvú zmenu rozpočtu
Neschválenie zmeny rozpočtu zo strany poslancov je zvláštne, lebo na jej prípravu boli tri mesiace, dokonca bez pripomienok prešiel aj mestskou radou 18. apríla. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Mestu hrozí platobná neschopnosť, stopka projektom aj príspevku na stravovanie dôchodcov.
 
Mestské zastupiteľstvo v Bardejove neschválilo 25. apríla prvú zmenu rozpočtu na rok 2024, kde sa mal okrem iného vyriešiť výpadok pri financovaní projektov, ktoré sme už začali realizovať, ale na ktoré nám Envirofond náhlou zmenou rozhodnutia neposkytol financie. Ide o vnútrobloky na Družbe a technickú infraštruktúru marginalizovaných komunít. Tu nám hrozí platobná neschopnosť za už vykonané práce. Samozrejme, nebudú sa rozširovať ani parkoviská na sídliskách Vinbarg a Obrancov mieru. Návrh nepodporil poslanecký klub KDH.
 
Neuhradením zmluvných záväzkov nám môžu dodávatelia cez exekučné konanie zablokovať účty a mesto sa dostane do platobnej neschopnosti. Neschválením zmeny rozpočtu vyšla nazmar práca komisií a mestskej rady pri rozdeľovaní dotácií pre externé subjekty (kultúra) a tieto subjekty nedostanú žiadnu podporu od mesta. Nemôžeme rozbiehať nové projekty, ktoré sú s nulovou spoluúčasťou, lebo neboli schválené zdroje na projektové dokumentácie a externý manažment.
 
 
Okrem toho, časomiera v športovej hale nie je funkčná, nevieme ako budú prebiehať zápasy, keďže neboli schválené prostriedky na jej výmenu. Ani letné kúpalisko sa neotvorí, keďže 25-tisíc eur na rekonštrukciu tiež neprešlo. Taktiež sa nebude digitalizovať územný plán mesta. Oddelenie kultúry nemôže spustiť kultúrne podujatia na námestí, neboli schválené prostriedky na prenájom tribúny.
 
Príspevok na stravovanie dôchodcov sa bude musieť zastaviť, financie sú len do konca mája. Spracovanie Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja ako aj komunitný plán sa nebude realizovať a to znamená stopku pre nové projekty od roku 2025. Nemáme rezervu na spolufinancovanie grantov a projektov. Nebude sa pokračovať v realizácií protipožiarneho systému v Centre sociálnych služieb. Taktiež sa nebude pokračovať v potrebnej údržbe bytov na sídlisku Vinbarg.
 
Neschválenie zmeny rozpočtu zo strany poslancov je zvláštne, lebo na jej prípravu boli tri mesiace, dokonca bez pripomienok prešiel aj mestskou radou (18.4.). Aké sú ďalšie možné scenáre? Začnem od najhoršieho.
 
 Neschválením zmeny rozpočtu vyšla nazmar práca komisií a mestskej rady pri rozdeľovaní dotácií pre externé subjekty (kultúra) a tieto subjekty nedostanú žiadnu podporu od mesta. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Scenár 1: Ozdravný režim ako predzvesť nútenej správy
 
Ozdravný režim sa zavádza, ak celková výška záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 % skutočných bežných príjmov za predchádzajúci rok. Vtedy sa musí pripraviť tzv. ozdravný rozpočet. Jednoducho, bude sa svietiť a kúriť, a možno ani to nie, lebo zároveň sa musí pripraviť plán na splácanie dlhov.
 
 
V tomto režime musí každú platbu odsúhlasiť hlavný kontrolór mesta. Ak sa ani v takomto režime nepodarí hospodárenie mesta napraviť, nasleduje nútená správa, ktorú nad mestom vyhlasuje ministerstvo financií. Ak nastane táto situácia, mzdy a odvody nebudú môcť byť vyplatené a akýkoľvek dlh na sociálnej poisťovni znamená stopku pre nové eurofondové projekty. Takisto sú ohrozené transfery finančných prostriedkov pre školské zariadenia a Centrum sociálnych služieb, Bapos, futbalový štadión, krytú plaváreň, Bardejovskú televíziu aj Kultúrno-turistické centrum.
 
Mesto Bardejov malo v princípe šťastie aj v ťažkých časoch, o čom svedčí dobrý hospodársky výsledok za minulý rok, čo bolo  konštatované aj poslancami pri schvaľovaní účtovnej závierky za rok 2023. Aktuálny problém nám spôsobil najmä neočakávaný výpadok prostriedkov z Envirofondu, s ktorým sa rátalo.
 
 Spracovanie Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja ako aj komunitný plán sa nebude realizovať a to znamená stopku pre nové projekty od roku 2025. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Scenár 2: Poslanci sa dohodnú, ale za niečo
 
Najlepšou možnosťou je navrhovanú zmenu rozpočtu (vrátane úveru) zaktualizovať a prijať na ďalšom zasadaní mestského zastupiteľstva. Obávam sa však, že to nebude zadarmo. Tento stav bol podľa môjho názoru poslancami navodený preto, aby sa vedenie mesta zatlačilo do kúta a otvorili sa nové možnosti na vyjednávanie, tj. kde sa komu ešte koľko prihodí. Niečo ako v Istanbule na trhu. Žiaľ, neraz sú tieto vyjednávania, hraničiace s vydieraním, aj nedôstojné.
 
Chápem politickú realitu, aj to, že tak primátor, ako aj poslanci zastupiteľstva, sú volení priamo obyvateľmi mesta, ktorí rozdávajú karty, na základe ktorých potom musia vedieť tieto volené orgány kooperovať. Rozumiem aj tomu, že sa musia robiť politické dohody. Funguje to tak všade a na každej úrovni - od mesta, cez župu, štát, EÚ až po medzinárodné organizácie. No nepáči sa mi, ak sa takéto dohody robia, či dokonca vynucujú, nie na prospech veci samotnej či bežného obyvateľa, ale na prospech volených zástupcov -  poslancov, ktorí sledujú svoje vlastné záujmy.
 
A potom sa dozvedáme z verejných zdrojov, ako je napríklad kataster, o zvláštnych majetkových transakciách, ktoré narážajú na konflikt záujmov. Treba mať ale na pamäti jednu zásadnú vec, na ktorú sa títo politici - špekulanti spoliehajú a veria, že sa o tom ich voliči nedozvedia.
 
 Ozdravný režim sa zavádza, ak celková výška záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 % skutočných bežných príjmov za predchádzajúci rok. Vtedy sa musí pripraviť tzv. ozdravný rozpočet. Jednoducho, bude sa svietiť a kúriť, a možno ani to nie, lebo zároveň sa musí pripraviť plán na splácanie dlhov. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Čo môže urobiť každý obyvateľ mesta?
 
Apelujem na ľudí, aby sa zaujímali o dianie v samospráve a o aktivity svojich poslancov. V takom meste ako Bardejov to nie je problém. Ľudia tu poslancov poznajú osobne, majú spoločných známych či dokonca príbuzných. Pri voľbách, zvlášť komunálnych, sa netreba spoliehať na politickú stranu kandidátov, lebo toto na miestnej úrovni vôbec nefunguje.
 
Treba si svojich kandidátov na poslancov preveriť, a to najmä z hľadiska ich „podnikateľských“ aktivít. Lebo slová v názvoch strán často krát odporujú realite.
 
(21:00, Milan Pilip, nezávislý poslanec MsZ v Bardejove) 
Diskusia
Pridať komentár