Prečo plávanie nie je zázrak?

1267x
29. Apríl 2024
Radí Evka z Plaveckej škôlky Bardejov
Plávanie ako prevencia je výborné 
 
Veľa krát ste sa s tým už stretli. Vlastne vyrástli sme v tom. Ak budeš chodiť plávať, nebudeš mať krivý chrbát. Budeš zdravý! …. Už máte lordózu? Kyfózu? Skoliózu? Ak áno, určite ste dostali odporúčanie od svojej/svojho Dr., aby ste chodili plávať….aby ste prihlásili svoje dieťa na plávanie. Ale je tu ALE.
 
Prečo mám ja alebo moje dieťa stále problém, keď chodíme plávať? Odpoveď? Veľmi jednoduchá a zároveň dosť obšírna. Zhrnieme si to v 3 bodoch:
 
1. Viete plávať?
 
Jasné že viem. Síce som stále pri okraji (veď keby náhodou), síce mám hlavu nad vodou (veď musím nejako dýchať), viem len jeden plavecký spôsob (zväčša prsia – žaba) a na chrbte ležať neviem, ALE plávať predsa viem :). Veď ma tá voda drží. A k tomu chodím každý týždeň aspoň raz.
 
Áno, drží. ALE. V rámci rehabilitačného (odporúčaného) plávania plávať prsia nemôžete. Teda nemali by ste. Ak nám ide o celú chrbticu ako takú, potrebujeme ju dostať do „vodorovnej“ polohy. Pri prsiach to žiaľ možné nie je a pokiaľ ich plávete len s hlavou hore, vaša krčná chrbtica sa vám poďakuje minimálne (časom, nie hneď) seknutím v krku. A ak by sme sa pobavili trošku o správnom prsiarskom kope, ten žiaľ tiež nie je Boh vie čo na kolenné kĺby. Preto prsia v rámci rehabilitácie nie.
 
2. Ako mám plávať?
 
Čo ale áno? Rozhodne znak a kraul. Prečo?
 
Pretože pri týchto dvoch plaveckých spôsoboch sa vieme krásne dostať do vodorovnej polohy, ktorá je žiadúca. Ideálny a najlepší je plavecký spôsob znak, pretože pri ňom nie je potrebné vytáčanie hlavy do strán. Hlava je vždy zarovno s chrbticou a otáčame sa len okolo vodorovnej osi s ramenami a celými pažami. Nohy sú tiež rovné, kop smeruje dohora. Kraul je presný opak znaku. Ako jing a jang v dobrom slova zmysle. Ležíme na bruchu, sme natiahnutý ako „špageta“ a hlavu vytáčame nabok len vtedy, keď sa potrebujeme nadýchnuť. Tu však veľké POZOR!
 
 
Nie len pri plávaní, ale aj v bežnom živote si musíme dať veľký pozor na jednostrannú záťaž. Tá nám dokáže narobiť poriadnu šarapatu s chrbticou. Pri plaveckom spôsobe kraul ostro dbáme na (správne) nadychovanie na obe strany, čiže aj na pravú, aj na ľavú stranu. Prečo? Pretože skolióza. Predstavte si bazén, ako v ňom plávate. Koľko krát sa musíte nadýchnuť, aby ste preplávali z jednej strany na druhú? A koľko dĺžok odplávate za Váš čas strávený plávaním v bazéne? Veľa, však? a teraz…… ak skoliózu nemám, ale chcem ju mať, pokračujem jednosmerným zaťažením. Ak ju mám, chcem sa jej zbaviť, ale nechcem pri tom „trpieť“ vodou v nose alebo hrdle, ostávam plávať kraul s nádychom na jednu stranu. Ak ju mám a chcem vystúpiť z akejsi komfortnej zóny, je veľká šanca, že pomocou cvičenia na suchu sa jej zbavím. A ak ju nemám a nechcem ju mať, naučím sa správne plávať .
 
3. Prečo to nejde?
 
Ak sme už z predošlého čítania poučený, ostáva už len spomenúť jednu vec. Deň má 24 hodín. 12 hodín strávime hore a zvyšok prespíme alebo v reále nie sme schopní nič extra produktívne robiť. Ak z 12 hodín si pôjdem na jednu hodinu zaplávať (berme už správne „zdravé“ plávanie) a zvyšných 11 hodín budem chodiť zhrbený a brucho budem mať ochabnuté atď., aká je šanca, že si svoju chrbticu napravím? Nuž, skoro nulová.
 
Takto to je. Takáto je realita a netreba sa ubezpečovať jedným prípadne dvoma hodinami v bazéne, že niečo robím pre svoju chrbticu. Je to samozrejme viac ako nič a v rámci prevencie (opakujem prevencie – rozumej: ešte problém nemám a nechcem ho mať) je plávanie dva a viac krát do týždňa viac než prospešné.
 
Je potrebné vedieť aj správne plávať
 
Ak ale riešim odporúčanie od lekára a potrebujem reálne „zamakať“, len voda nestačí. Voda je síce najefektívnejšia. Posilníte si v nej snáď všetky svaly na tele od chrbtových svalov cez vnútorné brušné svalstvo (core) po členky na nohách. No ruka v ruke ide rehabilitácia plávaním so správnym postojom tela v chôdzi alebo stoji v bežnom živote. Tiež posilnením oslabeného brušného svalstva, naťahovaním skrátených krížových šliach, skrátenými prsnými svalmi a oslabenými chrbtovými svalmi.
 
– Pre toto všetko nie je plávanie žiaden zázrak, ale zároveň je tým najefektívnejším športom resp. cvičením, pri ktorom precvičím komplet celé telo naraz v jednej hodinke plávania. –
 
Moje odporúčanie v rehabilitačnom plávaní je:
  • nájsť si kvalitného, skúseného trénera plávania
  • najprv sa naučiť správne technicky plávať (minimálne znak a kraul)
  • potom byť v bazéne 3x do týždňa po jednej hodinke
  • pridať k tomu jednoduché rehabilitačné cviky na doma 2x do týždňa – tu by som oslovila skúseného fyzioterapeuta alebo fitnes trénera prípadne kondičného trénera (jednoducho človeka, ktorý ovláda telo, vie, kde čo je a má veľký zásobník cvikov)….suseda cez plot, ktorá chodila mesiac na rehabilitáciu a pamätá si necelú polovicu cvikov asi vhodný adept nebude
  • vyhľadať, ako vyzerá aktívny postoj, ktorý viem dodržiavať kdekoľvek a kedykoľvek – tu pomôže Nordic walking, SM system atď.
  • venovať sa sebe takto intenzívne a naplno aspoň 1/2 roka a viac…….ozaj čakáte, že vaša chrbtica, ktorá sa postupne „krivila“ zopár slušných rokov sa dostane do pôvodného stavu za mesiac? Dva? Myslím, že teraz už je vám viac ako jasné, že to bude chcieť viac ako mesiac a viac ako 1-2x do týždňa niečo urobiť.
Slohová práca napísaná, môžem prejsť k záveru :). Ak vám to čas, vaša momentálna situácia alebo možnosti nedovoľujú, cvičte toľko a tak, ako momentálne môžete (ale poctivo do toho dajte všetko). Ak vám všetky okolnosti prajú, starajte sa o seba poriadne a pozrite sa na určité veci kriticky. Niekedy treba len pootvoriť oči a všetko je zrazu jasné. Ak už máte reálny problém riešte ho zavčasu a určite sa raďte s odborníkmi a kvalitnými trénermi. Niekedy možno stačí len zavolať, spýtať sa o radu, čo nestojí (aspoň u mňa) nič a viete sa pomaličky odraziť :).
 
“Spisovateľ píše, športovec cvičí. Čímkoľvek sa chceš stať, musíš pre to niečo urobiť”
 
– ŠPORTU ZDAR A PLÁVANIU ZVLÁŠŤ –
(19:40, Evka z Plaveckej škôlky Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár