V Stropkove predstavia projekt svetoznámeho fotografa Yuriho Dojča

1526x
07. Jún 2023
Výstava v Stropkove predstaví projekt svetoznámeho fotografa Yuriho Dojča
Yuri Dojč a Katya Krausová. (Zdroj: MH) 
 
Projekt Posledný portrét - Last Folio tvoria veľkoformátové farebné fotografie zaznamenávajúce pozostatky židovskej kultúry u nás, ktoré mali byť vymazané z tohto sveta.
 
Vernisáž výstavy sa uskutoční v spoločenskej sále kultúrneho strediska v Stropkove v piatok 9. júna o 17:00 po ukončení prvej mestskej vedeckej konferencie v Stropkove. Ako informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák, projekt Last Folio bol prezentovaný od ďalekého Východu až po Severnú a Južnú Ameriku.
 
Yuri Dojč. (Zdroj: YD) 
 
Všade si získal množstvo obdivovateľov. „Samotným fotografiám kníh, ktoré už nemajú majiteľa, zničených cintorínov či synagóg, vkladá Yuri Dojč osud preživších. Tých, ktorí nám zanechávajú hlboký morálny odkaz pre budúcnosť,“ uviedol Novák. Výstavný projekt dopĺňa aj film Posledný portrét s dojímavými osudmi ľudí, ktorí v tichosti prežili najväčšie utrpenie života a našli silu o ňom hovoriť.
 
Yuri Dojč sa narodil v roku 1946 v Humennom. V roku 1968 emigroval na základe politickej situácie na Slovensku do Kanady, kde sa začal venovať profesionálne fotografii. Okrem žiadaných komerčných fotografií sa preslávil aj svojimi tematickými projektmi portrétov veteránov druhej svetovej vojny, pozostatkov holokaustu a genocídy v Rwande.
 
(Zdroj: YD) 
 
Spolu s producentkou Katyou Krausovou priniesli na Slovensko aj film Last Folio, ktorý mal premiéru v 2016 v Toronte. Film zaznamenáva cesty jeho autorov po Slovensku počas tvorby projektu a bude premietnutý v rámci vernisáže výstavy v Stropkove.
 
Výstava nadviaže na prvú mestskú vedeckú konferenciu Stropkov v priestore a čase, organizovanú mestom Stropkov, v ktorej počas štvrtka 8. a piatka 9. júna odznie 23 príspevkov na rôzne témy od odborníkov a historikov.
 
Stropkovský rodák Daniel Slivka z katedry historických vied Gréckokatolíckej fakulty v Prešove predstaví na konferencii ešte pred otvorením výstavy tému Židovská náboženská obec v Stropkove a jej synagógy. Samotná výstava, ktorú s mestom organizuje Stropkovský fotoklub, potrvá do piatka 18. augusta.
(15:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár