VIDEO | Festival Bardejovského medu si užili deti aj dospelí

1696x
06. Jún 2023
Festival Bardejovského medu na Radničnom námestí navštívili stovky ľudí
 
Bardejovský med patrí medzi najchutnejšie a najkvalitnejšie svetové medy. Obzvlášť pokiaľ ide o unikátnu tmavú jedľovú medovicu, ktorá na svetových medárskych súťažiach, veľtrhoch a fórach získala už mnoho významných ocenení.
 
Od minulého roka patrí med z okolia Bardejova aj k oficiálnym svetovým značkám. V septembri 2022 Európska komisia schválila chránené označenie pôvodu pod názvom Bardejovský med.   
 
„ Pôvodne sme očakávali menšiu účasť, ráno však prišlo osemsto detí a potom okolo päťsto ďalších ľudí, tak sme veľmi spokojní,“ hovorí Martin Voľanský z Občianskeho združenia Bardejovský med. „Áno, je tu veľký záujem, ako o včelárstvo, tak aj o zábavu,“ komentoval medový festival Ján Šoltýs, predseda Občianskeho združenia Bardejovskí včelári.
 
(Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Občianske združenie Bardejovský med a Mesto Bardejov zorganizovali minulý piatok na oslavu Bardejovského medu a jeho chráneného označenia pôvodu na radničnom námestí Festival bardejovského medu.
 
Dopoludnia boli pre deti, žiakov a školy pripravené hry, súťaže a rôzne animačné a edukačné medové a včelárske aktivity. Popoludnie patrilo kultúrnemu programu, stánkom zo včelími produktmi a gastronomickými špecialitami.
 
Martin Voľanský z Občianskeho združenia Bardejovský med. (Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
„Tým, že sa nám podarilo získať chránené označenie pôvodu, sa Bardejovský med dostal na rovnakú úroveň ako Portské víno.  A rovnaký potenciál má aj tento región a Bardejovský med. A to by sme chceli dosiahnuť. Aby tak, ako ľudia vyhľadávajú toto víno, alebo napríklad syr parmezán - Parmigiano Reggiano DOP, vyhľadávali aj Bardejovský med,“ doplnil Martin Voľanský*
 
„Mali sme u aj názornú ukážku prierezu včelím úľom, kde sa včely rozmnožujú a kde znášajú med, živú matku a trúdov, takže všetci si mohli pozrieť to, čo by za normálnych okolností nevideli,“ dodal Ján Šoltýs.
 
 (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
A kto bude môcť používať chránené označenie pôvodu Bardejovský med?
 
„Tým, že to schvaľuje Európska komisia, priamy dozor má Ministerstvo pôdohospodárstva a Štátna veterinárna a potravinová správa. Dozor nad chráneným označením pôvodu Bardejovský med má naše občianske združenie. No v podstate ho môže získať hocikto, kto splní podmienky." 
 
Tou hlavnou je, že musí byť z tohto regiónu a med musí pochádzať priamo z okresu Bardejov a musí tu byť aj spracovaný a ten kto ho bude spracovávať musí byť registrovaný včelár so všetkými náležitosťami a schválenou prevádzkou, ktoré k tomu patria,“ vysvetlil celý proces získania chráneného označenia pôvodu Martin Voľanský.
(14:10, red.) 
Diskusia
Pridať komentár