Do Bardejova prichádza dúhový Pride pochod

4021x
05. Jún 2023
Za práva Queer ľudí sa bude prvýkrát pochodovať aj v Bardejove
Organizátori prvého Pride pochodu v Bardejove Adam Dzamba, Erika Frická a Ľubor Balovič. (Zdroj: FB Pride Bardejov) 
 
Sprievod LGBTI+ ľudí prejde námestím s mestskou aj slovenskou vlajkou.
 
„Sme traja aktívni občania z Bardejova, ktorí sa rozhodli zorganizovať prvý ročník pochodu za práva ľudí Pride Bardejov v tomto malom meste na severovýchode Slovenska," informujú na sociálnej sieti organizátori Adam Dzamba, Erika Frická a Ľubor Balovič.
 
(Zdroj: FB Pride Bardejov) 
 
„Zatiaľ pôsobíme ako neformálna skupina a hoci nie sme členmi príslušnej komunity, máme v nej rodinných príslušníkov, priateľov, známych a kolegov,“ vyjadrili sa organizátori. Akciu robia, pretože nemienia stáť bokom a chcú žiť v krajine, kde sa všetci jej občania môžu cítiť bezpečne. Aby tu ľudia mohli žiť tak, ako sa vnímajú, slobodne, a s tým, koho si sami vyberú.
 
Pochod Pride Bardejov je naplánovaný na sobotu 10. júna 2023. Bezpečnosť podujatia bude zaisťovať mestská aj štátna polícia. O 15.00 a symbolicky začne pri Židovskom suburbiu. V Bardejove je to významný okruh niekoľkých stavieb zapísaných do zoznamu UNESCO – starej synagógy, domu zhromaždenia, rituálneho kúpeľa, expanznej veže a kotolne.
 
 (Zdroj: FB Pride Bardejov)
 
Potom zamieria na hlavné námestie, kde sa po otočke zastavia vedľa kostola v parku Emila Korbu. Pod stromami bude podujatie pokračovať kultúrnym programom, najprv vystúpia dvaja folkoví muzikanti, Michal Kralovič a Štefan Šanta, a hudbu doplnia príhovory rodičov LGBTI+ detí.
 
V parku sa k účastníkom pochodu prihovoria organizátori, odznejú príbehy rodičov LGBT+ ľudí a nasledovať bude diskusia. Po ôsmej večer je v kultúrno-komunitnom centre Bašta plánovaná afterpárty s hudobným hosťom She-jays.
(14:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár