VIDEO | Dobrovoľní hasiči z Terne oslávili storočnicu

1350x
02. Jún 2023
Pomáhajú už 100 rokov
 Pozrite si videoreportáž
 
Dobrovoľný hasičský zbor v Terni vznikol v roku 1923 a patril k jedným z prvých zborov organizovaného dobrovoľného hasičstva na Slovensku, ktoré súvisí so vznikom zemskej hasičskej jednoty iba rok predtým.
 
"Máme dobovú fotografiu prvého hasičského zboru. Na fotografii je 20 hasičov. Založil ju bývalý notár, pán Schutz v roku 1923 ten hasičský zbor a máme dokonca zmienky aká bola prvá hasičská striekačka, ešte ťahaná koňmi, klasická, teda ručná," uviedol Juraj Senderák, starosta obce Terňa.
 
"Niekedy traktor, vlečka, presun techniky, potom s vetrieskou sa chodilo. No a teraz čo sú, vybavenie aj Iveco. Takže to sa nedá porovnať tie časy čo boli a teraz," pokračoval Peter Senderák, bývalý predseda DHZ Terňa.
 
 
To už sú spomienky azda najväčšieho pamätníka a dlhoročného predsedu zboru Petra Senderáka, ktorý miestnym dobrovoľným hasičom venoval polstoročie svojho života.
 
Peter Senderák: "Prešlo to strašne rýchlo, spomienok je veľa, aj niečo sme dokázali v športe, boli sme stále medzi prvými."
 
"Vnímame fungovanie tohto tunajšieho zboru na veľmi dobrej a veľmi vysokej úrovni tak ako v športovej časti, tak aj v zásahovej zložke," informoval Marián Angelovič, predseda územnej organizácie dobrovoľnej požiarnej ochrany Prešov.
 
V súčasnosti má hasičský zbor v Terni 38 členov, koľko ich ale bolo za sto rokov si netrúfa odhadnúť ani ich súčasný šéf.
 
Marián Mikolaj, predseda DHZ Terňa: "To asi nikto nevie spočítať. To možno z každej jednej domácnosti v obci bol nejaký člen hasičom."
 
 
Počas celého obdobia mal zbor vždy do 50 členov. Boli medzi nimi nielen muži, ale čoraz častejšie aj ženy.
 
"Staráme sa hlavne o techniku, aby sme boli vždy pripravení v prípade nejakého nešťastia. Nejakej veternej smršte, nejakej záplavy, nedajbože aj požiaru," pokračoval Mikolaj.
 
"Je to z môjho pohľadu partia ľudí, ktorí sú ochotní vždy pomôcť, nielen pri požiaroch, živelných pohromách, ale aj pri plno iných udalostiach, ktoré sa v obci dejú. Či potrebujeme regulovať dopravu, vyčerpať nejaké zatopené studne, brigádu. Z tohto pohľadu je ten prínos pre obec veľký," povedal starosta obce.
 
Obec každý rok zo svojho rozpočtu podporuje činnosť dobrovoľných hasičov. Vďaka dotáciám investovali v posledných rokoch zhruba 100-tisíc eur aj na vybudovanie novej hasičskej stanice.
 
"Prvú časť, staršiu, sme si postavili svojpomocne, dá sa povedať, v spolupráci ObÚ a hasičov. A tá druhá časť, garáž pre veľké auto, to sme stavali potom z dotácie ministerstva vnútra, pokračoval Senderák.
 
"Urobila sa fasáda, zateplila sa budova a dnes je priestor na to, aby sa posvätila," dodal Mikolaj. Dobrovoľní hasiči z Terne si jubileum okrem toho pripomenuli aj slávnostným zhromaždením a spoločným posedením, na ktorom predstavili aj bohatú zbierku získaných trofejí.
(16:14, red)
Diskusia
Pridať komentár