Bardejovské Kúpele otvorili kúpeľnú sezónu a požehnali minerálne pramene

2540x
02. Jún 2023
Bardejovské Kúpele sa minulý rok znova naštartovali. V raste návštevnosti i investíciách plánujú pokračovať
(Zdroj: peperlife) 
 
V piatok 2. júna 2023 slávnostne otvorili v Bardejovských kúpeľoch hlavnú kúpeľnú sezónu. Pri tejto príležitosti požehnali minerálne pramene zástupcovia štyroch cirkví pôsobiacich v bardejovskom regióne.
 
„Za prvých 5 mesiacov tohto roka odhadovaná návštevnosť dosahuje cca 47 %, kým vlani to bolo za rovnaké obdobie necelých 42 %. Za január až máj 2023 zaznamenali 79 300 prenocovaní, z toho bol podiel samoplatcov 45 %, klienti poisťovní tvorili 55 %," informoval o tom Jaroslav Komora, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Bardejovské Kúpele.

„Ako prezieravé sa ukázalo rozhodnutie neuzatvoriť kúpele v januári a februári, hoci iní mali vtedy zavreté. My sme si však tým zabezpečili dostatok klientov aj v menej atraktívnych mesiacoch, čo nám umožnilo zachovať si zamestnanosť a pokryť značnú časť nákladov,“ vysvetlil Komora. 
 
 (Zdroj: MH)
 
Rok 2022 ukončila akciová spoločnosť Bardejovské Kúpele po dvoch rokoch slabých výsledkov výbornými číslami. Hospodársky výsledok bol vo výške 1,7 miliónov eur. Ročná obsadenosť kúpeľov bola v minulom roku na úrovni 63 %, kým v roku 2021 to bolo 49 % a v roku 2020 pre covid iba 47 %.

V roku 2023 plánujú kúpele celkovú návštevnosť 30-tisíc klientov, 249-tisíc prenocovaní, tržby za viac ako 19 miliónov eur a zisk 2,4 miliónov eur. Momentálne kúpele zamestnávajú 300 ľudí, kapacita ubytovania je 1 121 lôžok. Podiel zahraničných klientov sa pohybuje dlhodobo okolo 5 %. Najviac ich pochádza z Česka, Poľska, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska.

Generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov Pavol Menšík zdôraznil, že po koronakríze a zvyšovaní cien energií a potravín, sa v roku 2022 podarilo Bardejovské Kúpele znovu úspešne naštartovať. 
 
  (Zdroj: peperlife)
 
„Pokračujeme v budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Rezervy vidíme v počtoch zahraničných návštevníkov. Sľubne sa ukazuje Izrael ak vyjde letecké spojenie cez Poprad. Skončenie vojny na Ukrajine by tiež pomohlo. Aj počty Čechov a Poliakov závisia na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách a rezervách v propagácii Slovenska na celonárodnej úrovni,“ povedal Pavol Menšík.

„Počas koronakrízy boli väčšie investičné akcie pozastavené. Bardejovské Kúpele však na svoje rozvojové plány nerezignovali. Drastické nárasty cien stavebných materiálov a práce, spolu s nedostatkom voľných vlastných zdrojov, však znamenajú rozloženie investičných zámerov na dlhšie obdobie. Chceme aby ľudia vnímali, že sa o kúpele staráme a že ich chceme ďalej budovať a rozvíjať. Tempo investovania však musíme prispôsobiť generovaniu dostatočných vlastných zdrojov na splácanie úverov. To znamená, že budeme investovať pomalšie než by sme chceli," informoval technický riaditeľ spoločnosti Jozef Bača. 
 
(Zdroj: peperlife) 
 
Dodal, že už vlani a tento rok začali s investíciami v rámci možností. Návštevníci si onedlho budú môcť vychutnať vymenenú dlažbu na spodnej časti kolonády a tešia ich opravené fontány v parku pri liečebnom dome Alžbeta. Onedlho sa otvára i Park Bélu Kélera pri Stredisku obchodu a služieb, jeho hudobnej lavičky a pamätnej tabule. Čaká sa aj otvorenie nového detského ihriska pri liečebnom dome Valentína.

Na obnovu, prestavbu a prístavbu objektu hotela Dukla (pôvodne hotel Széchenyi) kúpele nerezignovali. Vlani aspoň vymenili strechu, čím zabránili degradácii objektu a rozpadu muriva. Okrem renovácie samotnej budovy plánujú kúpele k nej pristavať novú ubytovaciu časť hotela s wellnessom a balneoterapiou, reštauráciu, prepojenú spojovaciu chodbu s hotelom Alžbeta a garáže. Čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté, pôvodné odhady boli na úrovni cca 12 miliónov eur. 
  
(Zdroj: peperlife) 
 
Z pôvodnej stavby zostane skelet a pribudne prístavba pre cca 150 osôb. Vonkajšie wellness je naďalej v plánoch, k existujúcemu vnútornému Wellness Spa mienia vybudovať vonkajšie, ktoré bude obsahovať. Vonkajší nerezový bazén, vírivky, detský bazén a detské atrakcie, vonkajšie sauny.

Stále platí zásada, že tempo modernizácie kúpeľov je prispôsobené generovaniu vlastných zdrojov na splácanie pôžičiek. Rozvojové zámery na najbližšie roky ešte počítajú s výstavbou 9 jamkového golfového ihriska a novými parkovacími plochami.
 
Budúci športový areál neďaleko od vstupu do areálu kúpeľov bude mať na ploche 24 hektárové golfové ihrisko s 9 jamkami. Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna eur, ale areál bude postavený po častiach, tak ako sa podarí vykúpiť pozemky. 
 
(Zdroj: peperlife)
 
„Tento rok sa opäť vraciame k množstvu kultúrnych a spoločenských aktivít. Hlavným ťahákom sezóny budú Otvorenie kúpeľnej sezóny, Bardejovské kúpeľné dni, Pivný festival a Vínny festival,“ informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková.

Riaditeľ Oblastnej organizácie Šariš Bardejov Radomír Jančošek akcentoval dôležité prepojenie Bardejovských Kúpeľov s unikátnymi pamiatkami UNESCO v meste Bardejov, s turistikou, cykloturistikou, unikátnym prírodným prostredím, cez ľudovú architektúru drevených kostolíkov a skanzenov, osobitou regionálnou kuchyňou s rusínskymi a židovskými vplyvmi až po vojnovú históriu v tomto regióne.
(13:45, red.)  
Diskusia
Pridať komentár