Na gastro festival Viva Italia príde do Popradu viac ako 40 vystavovateľov

868x
01. Jún 2023
Festival zameraný na taliansku gastronómiu a kultúru sa pod Tatrami uskutoční už po desiatykrát
(Zdroj: FB mesto Poprad) 
 
So sloganom Nech žije námestie ponúkne v Poprade pestrejší program, zvýši sa aj počet vystavovateľov, ktorých bude viac ako štyridsať.
 
Informoval o tom dnes počas tlačovej konferencie predseda občianskeho združenia Pre Mesto Fabio Bortolini. Program festivalu potrvá v centre Popradu od 14. do 17. júna, tradičný taliansky trh ale bude v prevádzke už od 7. júna.
 
Zámerom festivalu je aj v tomto roku priblížiť jeho návštevníkom talianske chute, hudbu, i životný štýl Talianov napríklad z regiónov Sicílie a Sardínie. „Máme niekoľko noviniek. Čo sa týka vystavovateľov, tých bude oproti predošlým ročníkom oveľa viac. V medzikostolí bude tiež nová časť festivalu, ktorá nechá priestor aj takzvanému „lifestyle italiano“, teda životnému štýlu Talianov,“ priblížil Bortolini.
 
(Zdroj: FB mesto Poprad)  
 
Organizátori zároveň oproti predošlému ročníku zdvojnásobili počet takzvaných pouličných kapiel. Tie budú počas festivalu začínať svoje vystúpenia vždy od 17:30 na troch rôznych pódiách rozmiestnených pozdĺž Námestia sv. Egídia. Medzi najzaujímavejších umelcov, ktorí sa na nich predstavia, patria hudobné skupiny Ruggero Robin Band a Woodnite, tiež taliansko-slovenska speváčka Barbara Bortolini.
 
Podľa viceprimátora Popradu Ondreja Kavku sa časom festival presunul od gastronómie do hlbšej spolupráce s viacerými inštitúciami medzi Talianskom a Popradom. Vyzdvihol pritom dohodnutú spoluprácu s veľkou športovou školou v Benátkach, ktorej delegácia navštívi počas festivalu Strednú športovú školu v Poprade. V budúcnosti tak budú v rámci nej organizovať výmenné pobyty študentov. Tie už napríklad fungujú medzi Hotelovou akadémiou Otta Brucknera v Kežmarku a hotelovými školami na Sardínii.
 
(Zdroj: FB mesto Poprad)  
 
Súčasťou festivalu pod Tatrami budú aj ďalšie sprievodné podujatia. V stredu 14. júna sa v kongresovej sále akvaparku uskutoční medzinárodná konferencia v spolupráci s Prešovskou regionálnou komorou SOPK. Venovaná bude téme „Trend trvalo udržateľného rozvoja cestovného ruchu v horských strediskách“. Medzi hosťami bude delegácia z mesta Courmayeur, ktoré leží na úpätí Mont Blancu, vrátane jeho primátora. Okrem toho je na programe zážitkové gastronomické podujatie či oficiálna večera venovaná regiónu Sardínia.
 
Počas všetkých štyroch dní festivalu kino Tatran ponúkne aj tradičné stretnutia s kvalitnou talianskou kinematografiou. Premietania sa budú začínať o 17:30. Pre milovníkov motorizmu bude pripravená výstava talianskych motocyklov.
(15:15. red.)
Diskusia
Pridať komentár