Košická detská železnica znova sprevádzkuje rušeň Katka

1059x
01. Jún 2023
Detská železnica vďaka projektu opäť sprevádzkuje parný rušeň Katka
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Detská železnica) 
 
Nové letné vozne, dva opravené mosty a vybrané úseky trate, ako aj sprevádzkovanie historickej parnej lokomotívy Katka patria k výsledkom cezhraničného slovensko - maďarského projektu na detskej železnici v Košiciach.
 
Projekt spolufinancovaný z eurofondov, ktorý na železničke realizovali v uplynulých rokoch, v týchto dňoch končí. Informovala o tom Zuzana Lehotská z občianskeho združenia (OZ) Detská železnica Košice.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Detská železnica)  
 
Partnerom projektu z programu Interreg bola maďarská obec Nagybörzsöny, kde taktiež prevádzkujú historickú železničku. Hlavným cieľom boli investície do trate a vozového parku oboch železničiek s cieľom ich zatraktívnenia. Košická detská historická železnička získala európske spolufinancovanie vo výške zhruba 195 000 eur, čo tvorilo 85 percent z jej celkového projektového rozpočtu. 
 
Realizácia projektu podľa OZ narážala na nemalé problémy a negatívne ho ovplyvnila pandémia aj prudký nárast cien materiálov a energií, všetky ciele však boli splnené.
 
„Uskutočnili sme nevyhnutnú a náročnú opravu parného kotla populárnej parnej lokomotívy Katka. Odborníci v Českej republike nám na mieru vyrobili nový kotol a pec pre našu vzácnu lokomotívu, ktorá tak môže opäť ďalšie roky tešiť našich návštevníkov," uviedol predseda OZ Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Detská železnica)  
 
Medzi ďalšie investície patrí dodanie dvoch nových výletných vozňov s vyššou kapacitou, oprava dvoch železničných mostov, ako aj časti trate. Zreštaurovali tiež na Slovensku jediný švajčiarsky historický elektrický rušeň "Krokodíl", ktorý je súčasťou vznikajúcej historickej expozície v stanici Alpinka.
 
Projektový tím detskej železnice v tomto období pripravuje pokračovanie cezhraničnej spolupráce prostredníctvom ďalšieho medzinárodného projektu.
(13:23, red.) 
Diskusia
Pridať komentár