VIDEO | Zborov navštívil maďarský veľvyslanec Csaba Balogh

988x
31. Máj 2023
Veľvyslanec Maďarska Csaba Balogh si pozrel Zborov. Na obecnom úrade rokoval o spolupráci a obnove pamiatok
 
V rámci svojej dvojdňovej pracovnej cesty po Prešovskom samosprávnom kraji a regióne Šariša, zavítal nový veľvyslanec Maďarskej republiky na Slovensku Csaba Balogh aj do obce Zborov.
 
„Včera a dnes som na návšteve Prešovského samosprávneho kraja. Včera som mal stretnutie s vedúcimi inštitúcií tohto kraja, dnes navštevujem obce v regióne Šariša, s ktorými má náš generálny konzulát v Košiciach už dlhšie roky úzku spoluprácu,“ povedal maďarský veľvyslanec Csaba Balog. 
 
(Zdroj: FB Zborov Online)
  
„Hlavným cieľom návštevy bolo pozrieť si lokality spojené s uhorskou históriou, čo Zborov ako centrum bývalého Makovického panstva nepochybne je,“ vysvetlil kontext návštevy Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
 
Po pracovnom rokovaní na Zborovskom obecnom úrade, si veľvyslanec pozrel zrekonštruovaný Kostol svätej Žofie. Zastavil sa aj pri Šerédyovskom kaštieli, ktorého rekonštrukcia práve finišuje. Spolupráca obce Zborov s maďarským veľvyslanectvom by podľa jej starostu Jána Šurkalu mohla mať viacero rovín. 
 
 (Zdroj: FB Zborov Online)
 
„Jednak je to naše partnerstvo s maďarskými samosprávami, potom je tu možná podpora obnovy historických pamiatok. Vzniká tendencia aby sme ich začlenili do turistických balíčkov aj pre maďarských turistov. Aby nenavštevovali iba Košice, ale zašli aj ďalej na sever v rámci Košického sa Prešovského samosprávneho kraja,“ doplnil starosta Zborova.
 
„V Zborove sa mi veľmi páči, je tu nesmierne krásna príroda, okolie aj pamiatky. A musím povedať, že rovnako vedenie obce je veľmi dynamické, ústretové a ochotné. Viete, hodnota každej obce je hlavne v jej obyvateľoch. V tom, akí ľudia v nej žijú. A vidím, že v Zborove to smeruje správnym smerom,“ dodal veľvyslanec.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár