Veriaci sa rozlúčili s emeritným arcibiskupom Alojzom Tkáčom

1476x
31. Máj 2023
emeritným arcibiskupom Alojzom Tkáčom sa v Košiciach rozlúčili stovky veriacich
(Zdroj: FB KSK) 
 
Posledná rozlúčka so zosnulým emeritným arcibiskupom Alojzom Tkáčom sa v utorok 30. mája konala v košickom Dóme sv. Alžbety.
 
Veriaci mohli poslednú rozlúčku s arcibiskupom spojenú s omšou a pohrebnými obradmi sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke vedľa katedrály.
 
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček vo svojom príhovore vyzdvihol, že Tkáč bol pri vzniku mestskej komisie cirkví, ktorá je jedinou svojho druhu v rámci samospráv na Slovensku, bol aj pri vytvorení ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností, ale podpísal sa i pod založenie cirkevných škôl v meste a vznik katolíckej univerzity.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Pohrebnú omšu celebroval košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober. Po smútočnom obrade napokon zosnulého arcibiskupa pochovali do centrálnej krypty katedrály vedľa kardinála Jozefa Tomka, ktorý zomrel minulý rok. 
 
Mons. Alojz Tkáč sa narodil 02.03.1934 v Ohradzanoch, okres Humenné. Za kňaza bol vysvätený 25.06.1961 v Bratislave a ešte tohto roku prišiel za kaplána do Zborova.
 
 
Po absolvovaní základnej vojenskej služby v roku 1963 sa v roku 1964 stal archivárom Biskupského úradu v Košiciach a od roku 1976 bol mimo pastorácie, pretože mu bol odobraný štátny súhlas.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Od roku 1983 bol farárom v Červenici a v roku 1990 bol menovaný za apoštolského administrátora v Košiciach. Ešte toho istého roku 17. marca 1990 ho J. Em. Jozef kardinál Tomko na Všešportovom areáli v Košiciach vysvätil za biskupa. 31. marca 1995 boli Košice ako metropola novej cirkevnej provincie povýšené na sídlo arcibiskupa, čím sa Mons. Alojz Tkáč stal arcibiskupom-metropolitom.
 
Od roku 1998 do roku 2001 bol podpredsedom Konferencie biskupov Slovenska a v roku2003 sa stal členom jej Stálej rady. 10. júla 2010 kánonicky odovzdal úrad arcibiskupa-metropolitu Košickej arcidiecézy svojmu nástupcovi Mons. Bernardovi Boberovi. Za dobrovoľné darcovstvo krvi bol nositeľom Diamantovej Jánskeho plakety. 23. mája 2023 zomrel v Košiciach vo veku 89 rokov. 
(11:05, red.)
Diskusia
Pridať komentár