Do humenského kaštieľa sa po 75 rokoch vrátili vzácne predmety Andrássyovcov

1109x
24. Máj 2023
Vzácne predmety rodiny Andrássyovcov sa vrátili do humenského kaštieľa
Kaštieľ v Humennom. (Zdroj: FB Mesto Humenné) 

Roztratené predmety jednej z najvýznamnejších stredoeurópskych šľachtických rodín - rodiny Andrássy, sú späť na svojom pôvodnom mieste - v humenskom kaštieli.

Stalo sa tak po 75 rokoch, ktoré uplynuli od rozsiahleho požiaru tohto panského sídla vďaka výstave Nevrátené. Expozícia vo Vihorlatskom múzeu v Humennom ponúka rozšírenú výstavu viac ako 150 exponátov.

Ako pripomenul Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, po tragickom a rozsiahlom požiari humenského kaštieľa sa zachránený mobiliár, po stáročia zhromažďovaný rodmi Drugeth, Zichy, Althan, Csáky, Vandernath, Szapáry a Andrássy, v júni 1947 stále nenachádzal v jeho interiéri.

Na výstave sú prezentované vzácne Imari, veľkorozmerové ručne maľované porcelánové taniere z Japonska. (Zdroj: FB Mesto Humenné) 
 
Vďaka archivárovi a prednostovi Oblastnej pobočky Pôdohospodárskeho archívu a neskôr dočasnému správcovi humenského kaštieľa Otmarovi Gergelyimu sa mobiliár podarilo previezť do Košíc a predmety sa dostali do viacerých slovenských inštitúcií. Po vzniku Okresného vlastivedného múzea v Humennom v roku 1960 sa však nevrátil na svoje pôvodné miesto.

Zvrat nastal po zverejnení darovanej kolekcie dobových interiérových fotografií kaštieľa z rodinného albumu od Joy Olgyay, pravnučky Alexandra Andrássyho, posledného humenského grófa. Tieto fotografie pomohli identifikovať mnoho vystavených predmetov.

 
„Ako prvé to odštartovali drevené plastiky psíkov. Po vyše dvoch rokoch intenzívnej vedeckej práce, komplikovanej identifikácii, bolo verejnosti predstavených takmer 140 zbierkových predmetov vo výstave Nevrátené zo zbierkového fondu Krajského múzea v Prešove po rodine Andrássy z pôvodného mobiliára humenského kaštieľa,“ uviedol Škuba.

Cieľom výstavy je odprezentovať predmety z humenského kaštieľa, ktoré boli z objektu odnesené v priebehu tzv. zvozov alebo zberov z panských sídel po roku 1948.

 Hodnota vystavovaných predmetov sa pohybuje rádovo v stotisícoch eur. (Zdroj: FB mesto Humenné)
 
„Trvalý návrat zbierkových predmetov do humenského kaštieľa budeme riešiť. Aj táto výstava proces urýchli, aby sa dostali z iných inštitúcií späť domov. Väčšina sa nachádza v Krajskom múzeu v Prešove, tiež však na Bratislavskom hrade, Betliari, v hanušovskom kaštieli či Ľubovnianskom hrade. Veľa vecí, ktoré vidíme na dobových fotografiách, je bohužiaľ v súkromnom vlastníctve,“ uviedla vedúca odboru kultúry PSK Emília Antolíková.

Kurátor výstavy Samuel Bruss z Krajského múzea v Prešove odhadol hodnotu vystavovaných predmetov rádovo na niekoľko stotisíc eur.

„Pre mňa sú veľmi vzácne predmety, ktoré pochádzajú z cestovateľských aktivít rodiny Andrássy. Aj uhorská aristokracia po vzore anglickej veľa cestovala – prinášala si zbierky z Orientu a na tejto výstave sú prezentované vzácne Imari, veľkorozmerové ručne maľované porcelánové taniere z Japonska,“ uviedol Bruss. Výstava, ktorej vernisáž sa konala pri príležitosti osláv Medzinárodného dňa múzeí, potrvá do 31. augusta tohto roka. 
(9:10, red.) 
Diskusia
Pridať komentár