V Prešove začal 6. ročník projektu Milujem svoje mesto

928x
23. Máj 2023
Odštartoval 6. ročník projektu Milujem svoje mesto, zapojí sa viac ako 3 500 dobrovoľníkov
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov) 

V meste Prešov odštartoval 6. ročník dobrovoľníckeho festivalu Milujem svoje mesto. Do dvojtýždňového podujatia sa na prelome mája a júna zapojí viac ako 3 500 dobrovoľníkov. Súčasťou akcie je tradične aj vysadenie pamätného stromu, ktorý tentoraz organizátori umiestnili do areálu materskej školy.

Do festivalu dobrovoľníctva Milujem svoje mesto sa prihlásilo 12 stredných škôl, 11 základných škôl, dve materské školy a šesť iných organizácií. „Tento rok sa nám prihlásilo 3 518 ľudí, ale ten počet kolíše, pretože niekedy sa pridajú aj ďalší ľudia s voľným časom,“ uviedol Gabriel Paľa z platformy Kresťania v Prešove, ktorá podujatie spolu s mestom organizuje.

Medzi účastníkmi je napríklad aj 900 žiakov Základnej školy Šrobárová, ktorá sa do projektu zapojila celá. Dobrovoľníci sa až do soboty 3. júna budú venovať čisteniu mesta, úpravám terénu, odstraňovaniu burín z chodníkov, zbieraniu a triedeniu odpadu. Ako pripomenul Paľa, pri zrode myšlienky festivalu sa inšpirovali podobnou aktivitou v Bratislave.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)  
 
„Prvoplánovo sme to organizovali pre stredné školy, ktoré potrebujú študentov počas maturitných skúšok presunúť mimo školu, aby v nich bolo tiché prostredie pre maturantov. Ponúkli sme stredným školám, aby študenti ten čas zmysluplne strávili a niečo pre mesto mohli urobiť. Aktivita priniesla obrovský záujem a zapojili sa aj materské a základné školy, dobrovoľnícke spolky, združenia, cirkvi a spoločenstvá, ktoré mali záujem pracovať,“ uviedol Paľa.

Ako dodal, počas doterajších piatich ročníkov sa do podujatia zapojilo už zhruba 12 800 dobrovoľníkov. Vykonané práce za doterajšie obdobie vo finančnom vyčíslení predstavujú sumu zhruba 150-tisíc eur.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov) 
 
„Nejde tu ani tak o tie finančné benefity, pretože mesto má udržiavať poriadok. Skôr ide o to, že týmto spôsobom učíme ľudí mať vzťah k verejnému priestoru a učíme hlavne mladú generáciu, aby si vážila mesto, v ktorom žije. Za mňa teda najdôležitejšie je, že budujeme vzťah ľudí k vlastnému mestu,“ zdôraznil primátor mesta František Oľha.

Dvojtýždňové podujatie tradične odštartovalo vysadením pamätného stromu. Lipa malolistá bude vyrastať v areáli materskej školy na Čapajevovej ulici. „Snažíme sa každý rok v meste zasadiť jeden strom ako symbolický odkaz, že tu v tomto čase sa takáto aktivita konala. Keď tento strom bude rásť, tak bude ukazovať, že potrebuje takisto starostlivosť,“ vysvetlil Paľa.

(14:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár