V terajšom Promenádnom parku v Bardejove bola pred sto rokmi garbiareň

1704x
23. Máj 2023
V prvej polovici 19. storočia bolo v Bardejove 23 garbiarskych majstrov. Menšie garbiarstva boli aj v Zborove a Gaboltove
Vpravo Demčková bašta v pozadí garbiareň. (Zdroj: FB Bardejov kedysi a dnes)
 
Garbiarstvo (koželužstvo, smradárstvo, grznárstvo) alebo garbiari bolo remeslo či remeselníci, ktorí spracovávali a  vyrábali kožu určenú na výrobu obuvi, ako aj na rozličné kožené výrobky, ktoré vyhotovovali príslušníci iných remesiel.
 
Garbiarstvo bola remeselná a domácka výroba zameraná na spracovanie surových zvieracích koží na useň. Do 18. storočia spracovávali kožu aj obuvníci, ktorí ju potrebovali na výrobu lacnejšej obuvi. Garbiarstvo si našlo svoje uplatnenie samozrejme aj v stredovekých kráľovských mestách Šarišskej stolice - v Sabinove, Prešove, Veľkom Šariši a Bardejove.
 
Garbiarske cechy na Slovensku v 15. až 19. storočí sa nachádzali v 19 mestách. Najstarší z nich bol prešovský cech o ktorom je zmienka z roku 1503. Zmienka o bardejovskom cechu je až z roku 1688, avšak podľa literatúry „Nezávislý garbiarsky cech“ v Bardejove existoval už  v roku 1592, cech kožušníkov v roku 1519 a cech obuvníkov v roku 1499.
 
Bardejovská garbiareň. (Zdroj: Šarišské múzeum Bardejov) 
 
V Dejinách Bardejova sa tiež dočítame, že v roku 1437 zo 130 remeselníkov v Bardejove boli 3 garbiari, ale aj 3 sedlári, 5 remenárov, 4 výrobcovia mešcov, výrobca tašiek a pergamenu. Z roku 1715 a 1716 tiež existuje zmienka o majstroch garbiaroch. V roku 1781 bolo v meste 45 remesiel v garbiarstve bolo zamestnaných desať majstrov, dvaja tovariši a dvaja učni. V roku1828 tu už bolo 23 majstrov garbiarov. Menšie garbiarstva boli aj v ďalších dedinách ako napríklad v Zborove a Gaboltove.
 
Existenciu garbiarne v Bardejove nám potvrdzuje aj archívny údaj z roku 1925 a to zo Zápisnice mestskej rady, kde sa uvádza vo veci „Odstúpenie pozemku bývalej garbiarne vlastnosť Eduarda Gründla a spol.,“ že „Zastupiteľský sbor mesta Bardiova“, pozemok bývalej garbiarne s „3 000 kusov tehlami, 3 siah kameňami a s brilami spolu za 4 500 Kč“ odkupuje od Eduarda Gründla a spol. Ako odôvodnenie sa uvádza, že pozemok leží pri promenáde, pri mestskom pozemku a cena zodpovedá „tunajším cenám“.
 
Práca v garbiarni. (Zdroj: FB Bardejov kedysi a dnes)  
 
Podľa neoverených údajov sa predmetná Garbiareň nachádzala v lokalite dnešného Promenádneho parku, čo bolo miesto promenád aj v tomto období zápach pochádzajúci z garbiarne určite nebol príjemný. S nástupom nových trendov v odevnom a obuvníckom priemysle začalo garbiarstvo strácať na svojej popularite. A pravdepodobne aj nepríjemný zápach bol dôvodom, prečo garbiareň mesto odstránilo.
 
Eduard Gründl podľa dochovaných prameňov býval na dnešnej Rhodyho ulici č. 1, v Bardejovčanom známom Gründlovom dome, spolu s manželkou Gizelou Kacir a zrejme aj s Annou Gründl a Vojtechom, ktorí sú uvedení v katastri spolu s Samuelom Kažirom, ako spoluvlastníci pozemku „Roľa Za rajom“.
(9:30, Ferdinand Hažlinský/red.)
Diskusia
Pridať komentár