VIDEO | V 17. ročníku nočnej hasičskej súťaže zvíťazili hostia z Moravy

1230x
22. Máj 2023
17-teho ročníka nočnej hasičskej súťaže o najzdatnejší hasičský zbor sa tento rok zúčastnilo 14 šesťčlenných družstiev
 
Z toho bolo 11 domácich družstiev z okresu Bardejov a tri hosťujúce hasičské tímy z Česka.
 
Súťažilo sa v trinástich náročných denných ale hlavne nočných disciplínach, ale aj v písaní testov, jedna z disciplín bola dokonca tajná. Domáce tímy zo Zlatého, Rokytova, Sveržova, Nižného Tvarožca, Gaboltova, Kurova, Hrabovca, Raslavíc, Petrovej, Kľušova a Bardejova, doplnili tri moravské hasičské družstvá z Olomouckého kraja, z obcí Pavlovice u Přerova, Radslavice a Dřevohostice.
 
Súťaž začala v sobotu o štvrtej popoludní slávnostným nástupom na futbalovom ihrisku hlavného organizátora v Zlatom. Účasťou na súťaži hasiči zároveň absolvovali previerky pripravenosti pre Dobrovoľné hasičské zbory v okrese Bardejov.
 
(Zdroj: MH) 
 
„Prvé disciplíny začali popoludní tu v Zlatom a všetky zúčastnené tímy postupne, hlavne večer a v noci, kolovali po okolitých obciach, kde boli tiež pripravené rôzne stanovištia. Tento rok mali navyše družstvá, ktoré túto nočnú súťaž absolvovali splnené povinné previerky pripravenosti dobrovoľných hasičských zborov," povedala  starostka obce Zlaté, Adriána Popjaková,.
 Ján Hirčák, člen výboru Dobrovoľného hasičského zboru v obci Zlaté.
 
„My u nás usporadúvame podobnú súťaž s názvom Radslavická přilba. Máme tu veľa kamarátov a na východe sme celkom etablovaní. V podstate sme sem neprišli vyhrať, ale na družobnú návštevu a aby sme mohli vrátiť účasť našim slovenským partnerom," vysvetlil Stanislav Jemelík, starosta Dobrovoľného hasičského zboru, Radslavice z Českej republiky.
 
(Zdroj: MH)  
 
Tento rok sme tu už štvrtýkrát a je to tu super. Na Slovensku to na hasičských súťažiach jednoducho viac žije. Ja som u hasičov už od svojich šiestich rokov, na strednej škole som študovala požiarnu ochranu, podobné zameranie som vyštudovala aj na vysokej škole, no a pri hasičoch som už zostala," zverila sa nám Magdaléna Mužíková, veliteľka Dobrovoľného hasičského zboru, Pavlovice u Přerova na Morave. 
 
„Tento rok sme sa disciplínu v Rokytove rozhodli trochu obmeniť. Naši mladí hasiči vymysleli ako jednu z disciplín záchranu zraneného zo simulovanej rokliny. Úlohou súťažiacich bolo zlaniť do provizórnej jamy, upevniť figurínu na provizórne nosidlá, zraneného vytiahnuť a zniesť ho dole schodmi k záchranke, popísal novú atraktívnu disciplínu starosta obce Rokytov, Ľubomír Pangrác-Piter.
 
(Zdroj: MH)  
 
Prvenstvo získali moravskí dobrovoľní hasiči z Dřevohostíc a rozdielom triedy si zaslúžene odniesli víťazstvo a zlatú medailu. Druhá priečka patrila hasičskému tímu zo Sveržova. Na treťom mieste sa umiestnili dobrovoľní hasiči z Nižného Tvarožca.
 
Na štvrtom mieste skončil Bardejov, na piatom Zlaté, na šiestom Gaboltov, na siedmom Kurov a na ôsmom Hrabovec. Deviate miesto obsadilo moravské družstvo z Pavlovíc u Přerova a desiate rovnako moravské Radslavice. Jedenáste skončili Raslavice, na dvanástom sa umiestnili hasiči z Rokytova. Trináste miesto patrí Petrovej a na štrnástom sa umiestnil hasičskí tím z Kľušova.
(15:10, red.) 
 
Diskusia
Pridať komentár