V Poprade začína výstavba novej obytnej štvrte

1000x
22. Máj 2023
Novú obytnú štvrť chce investor začať stavať už v najbližších dňoch
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB mesto Poprad) 

S výstavbou novej obytnej štvrte na mieste bývalých kasární v západnej časti Popradu by chcel stavebník začať koncom mája až začiatkom júna.

Medzitým už rozbehol práce na stavebných objektoch, na ktoré má právoplatné stavebné povolenie. Informoval o tom spoluinvestor projektu Slavomír Gmitter, podľa ktorého sa tak už pracuje na infraštruktúre, kanalizačných a elektrických prípojkách aj dopravnej infraštruktúre.

„Myslím, že koncom mája by sme už mali mať právoplatné stavebné povolenie,“ uviedol Gmitter. Stavebný úrad sa však ešte musí zaoberať odvolaniami, ktoré prišli v súvislosti s plánovanou výstavbou. „Na niektorých veciach sa už teda pracuje, verím, že koncom mája či začiatkom júna začneme so stavbami definitívne,“ skonštatoval spoluinvestor.

S výstavbou prvej etapy projektu sa malo pôvodne začať na jar minulého roka, jej termín sa tak o rok posunul. „Proces výstavby sa naplánovať dá, ale proces vydania povolení sa naplánovať nedá,“ zhodnotil Gmitter. Poukázal pri tom aj na odvolania prichádzajúce k jednotlivým procesom, ktoré natiahli lehotu plánovanej výstavby. „Celé sa nám to posunulo. Keď začneme s výstavbou, od toho dátumu to už bude všetko pevne platiť, pretože to už budeme mať technicky pod kontrolou. Ale tento proces nemá pod kontrolou nikto,“ komentoval.

 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB mesto Poprad)

Nová štvrť s názvom Nové nábrežie s kompletnou občianskou vybavenosťou má vzniknúť na území s celkovou výmerou takmer 65-tisíc metrov štvorcových v západnej časti mesta v blízkosti rieky Poprad. Developer plánuje stavať v rámci niekoľkých etáp. V tej prvej by chcel vybudovať 27 rodinných domov a dva bytové domy so 42 bytmi.

Do niekoľkých rokov plánuje postaviť aj šesť nových polyfunkčných bytových objektov a štyri bytové domy, pribudnúť má takýmto spôsobom dokopy 430 bytov. V záverečnej etape sa počíta s dominantnou výškovou budovou.

Areál bývalých Dukelských kasární na Ulici 29. augusta v Poprade bol uvoľnený k 31. decembru 2004, od tých čias chátral. Mesto Poprad sa stalo jeho výlučným vlastníkom spolu so stavbami, príslušenstvom a pozemkami v roku 2014. V roku 2019 ho od neho získala vo verejnej súťaži za jeden milión eur spoločnosť PG-GMT, s.r.o., ktorá v súčasnosti pôsobí pod názvom Nové nábrežie, s.r.o. Tá ukončila búracie práce v areáli v roku 2020.

(13:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár