VIDEO | Mikuláš Vareha ide do politiky: Naplním ľuďom peňaženky a rozdám služobné kravy

8954x
21. Máj 2023
Zamestnával 650 ľudí a riadil 80 firiem s obratom viac ako miliardu eur
 Sledujte našu videoreportáž
 
Choval stovky kusov zvierat, pestoval tony ovocia, obchodoval s tisícami metrov kubických dreva. Okrem iného, vlastnil aj 55 miliónov štepných púčikov - euroočiek a 414 miliónov lykožrútov.
 
Bartrovými obchodmi, vratkami DPH a zapojením desiatok firiem si na Zemplíne vytvoril eseročkový daňový raj. Nepopiera, že sa pohyboval na hrane zákona, tvrdí však, že ho nikdy neprekročil.
 
V roku 2011 ho za daňové podvody vo výške 58-miliónov eur, odsúdili na 11 rokov väzenia. Odsedel si 8 rokov a 9 mesiacov, v decembri 2019 ho podmienečne prepustili.
 
Svoju vinu vždy popieral a popiera. Hovorí, že bol prvým politickým väzňom po Nežnej revolúcii v roku 1989. So Slovenskou republikou sa teraz súdi o náhradu škody vo výške viac ako jednej miliardy eur.
 
 
Vo väzení založil politickú stranu Agent 777, tento rok ju premenoval na hnutie Stabilita a momentálne zbiera podpisy na jej registráciu.
 
Je presvedčený, že do parlamentu sa po septembrových voľbách dostane, že sa stane premiérom a všetkých doterajších politikov pošle do politického dôchodku. V lepšom prípade do opozície.
 
Základom jeho politického programu je znovuzískanie potravinovej sebestačnosti Slovenska. Dosiahnuť ju chce aj pomocou takzvaných „služobných kráv“.
 
Vo svojich 61 rokoch stále prekypuje energiou, optimizmom a svojskými víziami. Bývalého kráľa Zemplína sme navštívili na jeho chátrajúcom panstve v srdci zemplínskeho Tokaja.
 
V Slovenskom Novom Meste, ktoré podľa miestnych nie je ani slovenské, ani nové a ani mesto. A kde sa Mikuláš Vareha už štvrtý rok snaží znovu obnoviť svoje veľkopodnikanie a vstúpiť do veľkej politiky. Viac sa už dozviete vo videoreportáži.
(17:57, red) 
Diskusia
Pridať komentár