Policajti „klepli po prstoch“ ďalším podvodníkom, ktorí seniorku obrali o peniaze

1677x
19. Máj 2023
Mladíci oklamali starenku
Podvodníci to neustále skúšajú najmä na seniorov 
 
Vynaliezavosť podvodníkov skutočne nepozná hraníc. Ako rýchlo a jednoducho prísť k peniazom vyskúšali aj 23-ročný Antonio a 16-ročný Róbert.  
 
Najprv si starší z dvojice vyhliadol mladíka, ktorého ešte začiatkom minulého roku požiadal, aby mu za finančnú odmenu 50,- eur poskytol svoj účet aj s platobnou kartou. Mladík sa na peniaze ulakomil, a to, čo žiadal, mu dal.  
 
Keď Antonio získal, čo chcel, telefonicky kontaktoval 79-ročnú seniorku a spustil na ňu starú známu „rozprávku“ o dopravnej nehode jej syna, ktorý zrazil dieťa a sám si poranil sánku, a nemôže hovoriť. Od seniorky žiadal finančnú hotovosť vo výške 10.000 eur s tým, že nehodu „dokonale ututle“, nikto sa nič nedozvie a vec nebude riešiť polícia. Preľaknutá seniorka so všetkým súhlasila, avšak nemala takú hotovosť, akú hlas v telefóne požadoval. Navigoval ju preto, aby 6.500 eur, ktoré má k dispozícii, vybrala zo svojho účtu a vložila ich na iný, teda ten, ktorý si on za 50 eur „požičal“. Z tohto účtu následne druhý z obvinenej dvojice, Róbert, peniaze po častiach z rôznych bankomatov v Košiciach povyberal a odovzdal ich Antoniovi , ktorý mu z nich vyčlenil jeho podiel za spoluprácu.  
 
Asi hodinu po tom, čo seniorka vložila svoje peniaze na cudzí účet, ju premohla zvedavosť i starosť o syna, a tak sa predsa len odhodlala mu zavolať. Prekvapením pre ňu bolo, keď sa syn v telefóne ozval a povedal jej, že žiadnu dopravnú nehodu nemal.  
 
 
Vďaka mravenčej práci košických kriminalistov sa „podarenej dvojici“ podarilo prísť na stopu. Získané, zhromaždené a vyhodnotené dôkazy a dôkazná situácia umožnili vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach zo zločinu podvodu v týchto dňoch obviniť 23-ročného Antonia z okresu Košice okolie (ktorý sa v súčasnej dobe nachádza vo väzbe za inú trestnú činnosť) a 16-ročného Róberta z okresu Košice. Staršiemu z dvojice hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na tri až 10 rokov, mladšiemu, keďže ide o mladistvú osobu, sa trestná sadzba znižuje na polovicu.  
 
Zvýšená ostražitosť, obozretnosť a opatrnosť najmä voči cudzím osobám, nakoľko môže ísť o podvodníkov, ktorí si seniorov vopred vytipovali za účelom získania ich finančných úspor alebo cenností, by malo byť to, čo by sme svojim starým rodičom, babkám i dedkom, mali neustále pripomínať.  
 
Povedzte svojim najbližším, že:
  • Nie je hanbou, ak vytočia bezplatné číslo 158 a oznámia, že niekto cudzí od nich pod rúškom emotívneho príbehu pýtal peniaze
  • Nie je hanbou, ak si u iného príbuzného overia, či syn, vnuk alebo iná blízka osoba mala dopravnú nehodu
  • Je prirodzené a správne, ak neveria výhovorkám osoby v telefóne, že má iný hlas kvôli chrípke alebo nachladnutiu, a overia si to spätným telefonátom
Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať im pomoc. Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo.
(9:20, krpzke)
Diskusia
Pridať komentár