Zimná údržba ciest stála Košický kraj viac ako 6,1 milióna eur

2001x
18. Máj 2023
Správa ciest Košického kraja ukončila zimnú údržbu sezóny
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Správa ciest Košického samosprávneho kraja
 
Župa ušetrila včasným nákupom posypového materiálu, na cestách už vypomáhali aj nové stroje. 

Zimnú údržbu v sezóne 2022/2023 majú cestári Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) úspešne za sebou. Počas uplynulej zimy bolo posypaných vyše 61-tisíc a prepluhovaných viac ako 33-tisíc kilometrov ciest II. a III. triedy. Cestári spotrebovali na tieto cesty 5 942 ton chemického posypového materiálu. Zimná údržba stála kraj viac ako 6,1 milióna eur. Informoval tom KSK.

Zimná údržba ciest predstavovala 120 výkonových dní, z toho najrušnejší bol mesiac december, počas ktorého ich zrealizovali 31. Cestárov najviac potrápili horské priechody v Rožňave a Spišskej Novej Vsi, kde vplyvom silného vetra lámali a padali stromov, ale aj rovinaté úseky, na ktorých dochádza k vytváraniu snehových jazykov a závejov.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: Správa ciest Košického samosprávneho kraja)  
 
Aj keď sa zimná údržba ciest v zmysle Operačného plánu končí 31. marca, cestári museli aj po tomto termíne ešte zasahovať 6. apríla v rámci celého Košického kraja z dôvodu náhlych nepriaznivých poveternostných podmienok.

Košický samosprávny kraj sa na uplynulú zimnú údržbu ciest vopred pripravil a sklady Správy ciest KSK naplnili 16 895 tonami posypovej soli. Najviac materiálu naskladnili na stredisku a externom sklade v Michalovciach. Zimnú údržbu ciest v Košickom kraji uplynulú sezónu zabezpečili aj nové mechanizmy.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: Správa ciest Košického samosprávneho kraja)  
 
Desiatky rokov starú techniku postupne nahrádza nová, rozšírená o 29 traktorov s radlicami, šesť sypačov, ako aj ďalšie mechanizmy s prídavnými zariadeniami. Po kompletnom dodaní všetkých mechanizmov sa v nasledujúcej sezóne o zimnú údržbu v Košickom kraji bude starať 73 kusov novej techniky.

Správa ciest KSK sa pravidelne stará o zjazdnosť takmer 2 200 kilometrov ciest, z toho je 1914 kilometrov ciest II. a III. triedy a na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest a Národnou diaľničnou spoločnosťou sa stará aj o 284 kilometrov rýchlostných ciest a ciest I. triedy. Zimnú údržbu zabezpečuje z piatich stredísk v okresoch Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves a Trebišov.

(12:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár