Primátorka Svidníka a ďalších päť miest spochybňujú optimalizáciu nemocníc. Chcú rokovať s ministerstvom

1919x
04. Máj 2023
Primátori šiestich miest rokovali o optimalizácii nemocníc
Nemocnica vo Svidníku. (Zdroj: FB Mesto Svidník) 
 
Primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová sa zúčastnila zasadnutia pracovnej skupiny Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vytvorenej za účelom riešenia problematiky dopadov Optimalizácie siete nemocníc na mestá a regióny, ktorá bola kreovaná v rámci Komory miest pod Sekciou zdravotníctva Rady ZMOS.
 
Členmi pracovnej skupiny sú mestá, ktorých sa stratifikácia nemocníc negatívne dotýka - Svidník, Kráľovský Chlmec, Myjava, Partizánske, Revúca, a Snina.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Svidník)
 
Na rokovaní Rady ZMOS bola na návrh primátorky mesta Svidník schválená priorita na rokovanie s relevantnými politickými stranami pred jesennými voľbami do NR SR. Požiadavka na dôsledné monitorovanie dopadu zavedenia kategorizácie nemocníc v zmysle platnej legislatívy s tým, aby do procesu vyhodnocovania optimalizácie boli zapojené priamo aj mestá, ktorých sa situácia v súvislosti s kategorizáciou nemocníc týka.
 
„Argumenty, ktoré som predniesla na rokovaní Komory miest dňa 19. apríla 2023 nie sú argumentmi za zachovanie hociktorého oddelenia na hociktorej z nemocníc na Slovensku. Sú to argumenty, ktoré spochybňujú celý dokument Optimalizácie siete nemocníc, pretože zákon 540/2021, hovorí o kategorizácii siete ústavnej starostlivosti a zároveň definuje, že celá sieť bola založená na základe troch pilierov a jedným z nich je doba dojazdu,“ vysvetľuje Marcela Ivančová.
 
(Zdroj: FB Mesto Svidník)  
 
„Ministerstvo zdravotníctva sa opiera o štúdiu dopravnej dostupnosti, ktorú podľa nich vypracovala Žilinská univerzita. Podľa tvrdenia rektora ŽU podklad, ktorý vypracovala ŽU v žiadnom prípade nemôže slúžiť na vypracovanie takého závažného dokumentu akým je optimalizácia siete nemocníc. Na základe teoretických dát nie je možné stanoviť dostupnosť zdravotnej starostlivosti, navyše dokument nezohľadňuje špecifiká jednotlivých regiónov – a to je práve prípad svidníckej nemocnice “, dodáva primátorka mesta Svidník.
 
V záujme ochrany podmienok na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti obyvateľov pri uchovaní dostupnej, kvalitnej a bezpečnej zdravotnej starostlivosti pracovná skupina ZMOS požiada o termín pracovného stretnutia štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR.
(12:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár