Prešov zakladá sociálny podnik, zamestná v ňom 30 ľudí

998x
04. Máj 2023

Mesto Prešov zakladá novú mestskú obchodnú spoločnosť, ktorá ponesie názov Mestský podnik služieb Prešov

Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov) 
 
Jej víziou je zvyšovanie lokálnej zamestnanosti znevýhodnených skupín obyvateľstva a efektívne zabezpečovanie potrebných verejnoprospešných služieb na území mesta.
 
Spoločnosť sa spočiatku plánuje venovať trom hlavným oblastiam podnikania a zamestnať 30 ľudí, z ktorých tretina budú znevýhodnené osoby. O založení spoločnosti rozhodli na svojom ostatnom zasadnutí prešovskí mestskí poslanci.

Hlavným odberateľom poskytovaných služieb novej obchodnej spoločnosti bude samotné mesto Prešov a ním zriadené obchodné spoločnosti, v ktorých má mesto svoj obchodný podiel. Budú to taktiež základné, materské a umelecké školy, zariadenia pre seniorov a podobne. Neskôr by to mohli byť aj fyzické osoby - občania mesta ako prijímatelia osobných služieb pre domácnosť.

„Konečne sa podarilo založiť Mestský podnik služieb Prešov, s.r.o., ktorý prioritne zakladáme s cieľom, aby bol transformovaný na sociálny podnik. Ten bude, samozrejme, slúžiť mestu, no zároveň bude vďaka nemu pre nás možné zamestnávať znevýhodnené skupiny obyvateľov, akými sú zdravotne ťažko postihnutí a dlhodobo nezamestnaní, ktorým umožníme prístup na trh práce. Takto sa budú môcť realizovať v pracovnom prostredí, čo im pomôže jednak z hľadiska nadobúdania pracovných návykov, a tiež celkového zlepšenia životnej úrovne,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)  

Náplňou činnosti obchodnej spoločnosti budú verejnoprospešné služby. Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová, mesto potrebuje komplexne riešiť viaceré témy týkajúce sa svojej hospodárskej činnosti, ako sú opakované opravy a údržba nebytových priestorov či priestorov mestských bytov a školských zariadení, celoročná starostlivosť o zeleň, čistiace a upratovacie práce, čistenie verejných priestranstiev a zastávok MHD, interiérov autobusov a trolejbusov a mnohé iné aktivity.

 
„Práve zriadením sociálneho podniku mesto Prešov zjednotí podporu zamestnanosti obyvateľov a vyrieši viaceré pálčivé témy v oblasti verejnoprospešných služieb,“ zdôraznila Rácová.

Mestský podnik má mať celkovo 30 zamestnancov. Zamestnať plánuje 29 pracovníkov a konateľa. Na začiatku existencie spoločnosti má byť činnosť rozdelená do troch oblastí so zameraním na opravárske a stavebné práce, starostlivosť o zeleň a verejné priestranstvo a súčasťou bude aj centrum ekonomických služieb.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)  
 
V prvých dvoch oblastiach má byť zamestnaných 10 zamestnancov, z toho štyri znevýhodnené osoby, v centre ekonomických služieb má pracovať deväť zamestnancov, z toho dve znevýhodnené osoby. Asistenciu znevýhodneným zamestnancom budú zabezpečovať dvaja mentori. V budúcnosti by rozsahom vykonávaných činností a poskytovaných služieb mal podnik reflektovať na aktuálne potreby a dopyt na trhu.

Poslanci na svojom ostatnom rokovaní schválili predmet podnikania spoločnosti, ako aj jej základné imanie vo výške 50-tisíc eur. Zároveň zvolili prvých zástupcov mesta v dozornej rade. K štyrom pôvodne navrhnutým poslancom Richardovi Dubovickom, Petrovi Šulíkovi, Eve Lipkovej a Zuzane Takáčovej pribudla na základe návrhu poslanca Martina Eštočáka aj dvojica Rudolf Dupkala a Pavel Hagayri.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)  
 
Poslanci preto upravili aj zakladateľskú listinu, v ktorej rozšírili počet členov dozornej rady z päť na sedem. Jedného člena rady volia a odvolávajú zamestnanci obchodnej spoločnosti. Prvým konateľom sa stal primátor mesta František Oľha, ktorého zastupiteľstvo poverilo vyhlásením výberové konania na funkciu konateľa a realizáciou výberových konaní na jednotlivé pracovné pozície vedúcich a zamestnancov obchodnej spoločnosti.

Svoju činnosť plánuje mestský podnik rozbehnúť v novembri tohto roka. Predchádzať mu budú zápis do obchodného registra, výberové konanie na funkciu výkonného riaditeľa a predloženie žiadosti o priznanie štatútu registrovaného sociálneho podniku na ministerstvo práce.

Výber zamestnancov do jednotlivých sekcii sociálneho podniku v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove, od ktorého plánuje mesto žiadať podporu cez vyrovnávací príspevok, je podľa harmonogramu plánovaný v mesiaci október.
(11:05, red.) 
Diskusia
Pridať komentár