V Starej Ľubovni otvorili zrekonštruovanú plaváreň

1611x
02. Máj 2023
Rozsiahlu rekonštrukciu plavárne ukončili, symbolicky ju otvorili 1. mája
(Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa) 
 
Po roku a pol sa skončili práce na obnove mestskej plavárne v Starej Ľubovni. Projekt si vyžiadal takmer 4,2 milióna eur. Symbolicky ju slávnostne otvorili v pondelok 1. mája, presne 35 rokov od jej prvého otvorenia.
 
Pre verejnosť budú jej priestory sprístupnené o niekoľko dní neskôr. Podľa jeho slov sa však vďaka komplexnej rekonštrukcii a využitiu moderných technológií podarilo vybudovať energeticky sebestačnú plaváreň.
 
(Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa)  

Stavenisko bolo v rukách zhotoviteľa prác od konca septembra 2021, ukončil ich podľa harmonogramu, v marci tohto roka. „Je to mimoriadna investícia pre mesto a sme radi, že sa v takých náročných časoch podarila,“ skonštatoval primátor. Poukázal aj na veľký záujem, až do konca júna je totiž plaváreň v dopoludňajších hodinách plne obsadená pre školské plavecké kurzy. 

Práce zahŕňali rekonštrukciu obvodových plášťov, úplnú výmenu technológie, aj prebudovanie časti priestorov suterénu na wellness. Rekonštrukciou prešli bazénové telesá a pribudol detský exteriérový bazén. „Skladové pivničné priestory sa podarilo prebudovať na wellness centrum. Je tam priame napojenie na plážové ihrisko. Vonkajší areál však ešte nebude plnohodnotne využívaný v tomto roku, pretože v máji budeme realizovať výsadbu,“ opísal Tomko.

(Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa)  

Staroľubovnianska plaváreň je podľa primátora ako jediná na Slovensku vykurovaná prostredníctvom desiatich 120-metrových zemných vrtov. „Temperujeme a vykurujeme už niekoľko mesiacov, keďže voda je napustená a aby neskysla, musí byť vyhrievaná, filtrovaná. Aj pri nižšej teplote, približne pri 22 či 23 troch stupňoch Celzia, sa zatiaľ vôbec nepoužíva záložný zdroj, plynový kotol, všetko je ťahané cez čerpadlá,“ zhodnotil

 Ide podľa jeho slov o sebestačnú plaváreň, ktorá má solárne aj fotovoltické panely. „Prevádzka plavárne je mimoriadne energeticky náročná, toto nám teda dáva dobré vyhliadky do budúcnosti, že nebudeme musieť zatvárať plaváreň pre vysoké ceny energií,“ dodal.
 
(Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa)  

Mesto financovalo projekt z dotácie od vlády vo výške 800-tisíc eur aj z kapitálového úveru. Okrem dotácie z Fondu na podporu športu získal prevádzkovateľ plavárne, mestská spoločnosť Slobyterm, dotáciu na tepelné čerpadlá. Z vlastných zdrojov investovala samospráva 2,5 milióna eur.

Mestská krytá plaváreň bola do prevádzky uvedená v roku 1988. O havarijnom stave viacerých častí plavárne sa hovorilo už niekoľko rokov, podľa mesta bola preto rekonštrukcia pre jej ďalšie prevádzkovanie nevyhnutná.

(12:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár