Národná diaľničná spoločnosť vybuduje a spustí druhý smer tunela Branisko

1456x
02. Máj 2023
NDS chce budovať druhú rúru tunela Branisko, pripravuje súťažné podklady
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB NDS) 

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) potvrdila, že vybudovanie druhej rúry tunela Branisko na diaľnici D1 je v pláne.

V tejto súvislosti pripravuje súťažné podklady na zhotoviteľa štúdie realizovateľnosti a zámeru k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie (EIA). Uviedol to mediálny tím spoločnosti. Potom bude podľa NDS nasledovať proces zabezpečenia projektovej dokumentácie, územného a stavebného konania. „Analýzy nám už potvrdili, že výstavba ľavej rúry je technicky možná aj počas prevádzky pravej rúry,“ uviedol ďalej mediálny tím.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB NDS)

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková neskôr popoludní v tlačovej správe spresnila, že spoločnosť už vyhlásila verejnú súťaž na vypracovanie štúdie realizovateľnosti pre 2. profil D1 Beharovce — Branisko. Zverejnená bude na portáli Úradu pre verejné obstarávanie. Predmetom zákazky je štúdia v zmysle požadovaných variant a alternatív projektu organizácie výstavby pre tento úsek D1 a zákazka bude zahrňovať aj rekonštrukciu pravej tunelovej rúry. Odhadovaná hodnota zákazky je 235-tisíc eur.

Prvý a najdlhší slovenský diaľničný tunel Branisko si v tomto roku pripomenie 20. výročie, otvorili ho pre motoristov 29. júna 2003. Jednorúrový tunel s obojsmernou premávkou má dĺžku 4 975 metrov, nachádza sa na úseku diaľnice D1 medzi Beharovcami a Fričovcami na rozhraní okresov Levoča a Prešov, v katastrálnom území obcí Široké a Korytné. Podľa hovorkyne bola v roku 2022 priemerná denná intenzita na úseku tunela Branisko cez 16-tisíc vozidiel za 24 hodín.

(10:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár