Prešovský kraj zrekonštruoval kaštieľ v Hendrichovciach

1056x
02. Máj 2023
Prešovský samosprávny kraj pomohol zveľadiť Kaštieľ v Hendrichovciach
(Zdroj: FB PSK) 
 
Klasicistický kaštieľ v Hendrichovciach je kompletne vynovený. Po rekonštrukcii exteriéru sa aktuálne zavŕšila obnova jeho vnútorných priestorov.
 
K záchrane tejto národnej kultúrnej pamiatky prispel aj Prešovský samosprávny kraj (PSK), a to prostredníctvom svojej dotačnej schémy. Na jej komplexnú obnovu poskytol dotáciu v celkovej výške takmer 62 500 eur.
 
Bývalý kuriálny dom, ktorý v roku 1832 prestaval na kaštieľ barón Šándor Ghillányi a dnes je sídlom obecného úradu, má nový vzhľad zvonku i zvnútra. Po I. etape projektu zameraného na rekonštrukciu jeho fasády, má najnovšie vynovený interiér. Obe etapy zveľadenia pamiatkovo chráneného objektu sa pritom realizovali vďaka finančnej podpore prešovskej krajskej samosprávy. Na projekt poskytla dotácie z grantového programu Výzva pre región v celkovej hodnote 62 500 eur.
 
 (Zdroj: FB PSK)
 
Na rekonštrukciu vonkajších priestorov kaštieľa v rokoch 2018 a 2019, ktorá priniesla zníženie energetickej náročnosti budovy a dosiahnutie výraznej ekonomickej efektívnosti, poskytla župa vyše 18 500 eur. Súčasťou etapy bola inštalácia úsporného osvetlenia, systémov merania, riadenia, prípravy teplej vody, ako aj vykurovacích a klimatizačných systémov. Výsledkom je zlepšenie stavu a funkčnosti historickej budovy a zvýšenie jej estetickej hodnoty.
 
V rámci projektu nasledovala v roku 2022 II. etapa zameraná na modernizáciu interiéru. Vybavila sa počas nej spoločenská sála kaštieľa, kde pribudla audiovizuálna technika. Taktiež salónik, kuchynky a kancelárie, a v objekte sa osadili nové interiérové dvere. PSK na II. etapu obnovy národnej kultúrnej pamiatky poskytol rovnako z Výzvy pre región dotáciu takmer 44-tisíc eur.*
 
Ghillányiho kaštieľ v Hendrichovciach je po komplexnej rekonštrukcii reprezentatívnym miestom, kde sa budú organizovať kultúrne, spoločenské, školiace a klubové aktivity obyvateľov obce aj návštevníkov z blízkeho či širokého okolia. Projekt jeho obnovy zároveň prispeje k rozvoju cestovného ruchu v tejto časti regiónu a v samotnej obci.
(10:05, red.) 
Diskusia
Pridať komentár