Prešovský samosprávny kraj spustil hlasovanie za projekty. V regiónoch, prerozdelí 260-tisíc eur

1050x
26. Apríl 2023
Hlasovanie verejnosti za projekty participatívneho rozpočtu v regiónoch je spustené
(Zdroj: FB PSK) 
 
SMS hlasovanie vo Výzve Participatívny rozpočet už odštartovalo. O víťazných zámeroch môže rozhodnúť verejnosť už po druhýkrát. Má na to dva týždne. Svoj hlas môže udeliť vybranému projektu do 10. mája.
 
Obyvatelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) môžu od stredy 26. apríla rozhodnúť, ktoré projekty sa zrealizujú v ich regióne. Župa spustila hlasovanie vo Výzve Participatívny rozpočet PSK, kde o priazeň bojuje 39 zámerov z 13 okresov kraja.
 
Za vybraný projekt môžu občania hlasovať prostredníctvom SMS do 10. mája, pričom z jedného mobilného telefónneho čísla tak môžu urobiť len raz. Samospráva podporí v rámci jednotlivých okresov dva projekty s najvyšším počtom získaných SMS hlasov, a to v plnej výške požadovanej dotácie. Výška dotácie na jednu žiadosť je pritom 10-tisíc eur.
 
Zrealizovaný projekt kuchyne (Rímskokatolícka farnosť Božieho milosrdenstva, Snina) z Participatívneho rozpočtu 2022. (Zdroj: FB PSK)
 
O hlasy verejnosti zabojujú projekty zamerané napr. na výstavbu či modernizáciu ihrísk, obnovu budov a historických pamiatok, rekonštrukciu športových areálov, materiálno-technické vybavenie či vytvorenie centra pre opustené zvieratá. Prešovský samosprávny kraj prerozdelí na víťazné projekty celkovo 260-tisíc eur.
 
Cieľom výzvy je podporiť projekty organizácií, združení či cirkví na území PSK, ktoré sú zamerané na inováciu existujúcej alebo vytvorenie novej verejnej služby vo verejnom priestore. A tiež na revitalizáciu týchto priestorov či ich komunitnú infraštruktúru.
 
Víťazné zámery budú známe verejnosti desať dní od ukončenia hlasovania. Zoznam žiadateľov podľa jednotlivých okresov Prešovského samosprávneho kraja s počtom SMS hlasov bude zverejnený na webe samosprávy.
(15:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár