VIDEO | Vo Svidníku zisťovali, aká je pravda s triedením odpadu

1359x
24. Apríl 2023
Na Deň Zeme vo Svidníku triedil odpad. Nechýbali atrakcie ani módna prehliadka
 
 
Mesto Svidník zorganizovalo na Deň Zeme atraktívnu akciu, ktorá minulý piatok dopoludnia zaplnila Svidnícke námestie desiatkami návštevníkov, dobrovoľníkov no hlavne žiakmi základných a materských škôl. Témou bolo triedenie a recyklácia odpadov v meste, v ktorých patrí Svidník medzi najefektívnejšie mestá na Slovensku.
 
„Zisťovali sme pravdu a možno aj s vašimi kontajnermi. V piatok sme na pešiu zónu vysypali 27 náhodné vybraných nádob od domov. Možno bol medzi nimi aj váš. Zistili sme, že ešte množstvo vecí sa dá vytriediť, zistili sme, že treba ešte vysvetľovať a zistili sme, že nádoby sú plné odpadov, ktoré patria do triedeného odpadu. Na konkrétne čísla ešte netrpezlivo čakáme," uviedlo v statuse k akcii na sociálnej sieti mesto Svidník. 
 
(Zdroj: FB Mesto Svidník) 
 
„Vo Svidníku sme za štyri roky zvýšili mieru separácie o 20 percent z 33  na 53 percent. No ak sa pozrieme na vzorku odpadu, ktorú sme vysypali na Deň Zeme na pešiu zónu, stále vidieť, že máme rezervy,“ povedala primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
V triedení komunálneho odpadu majú slovenské obce a mestá stále veľké rezervy a potenciál zlepšovať sa. Aby sa triedilo efektívne, je potrebná osveta obyvateľov a hlavne vytvorenie podmienok a odpadovej infraštruktúry pre občanov samosprávou.
 
 (Zdroj: FB Mesto Svidník)
 
„Túto analýzu odpadu sme zorganizovali spolu s mestom Svidník. Zozbierali sme 27 smetných nádob so zmesovým odpadom, ktorý sme priviezli na námestie, vysypal a znova vytriedil na jednotlivé zložky,“ vysvetlil Peter Majdan zo spoločnosti JRK, ktorá sa zaoberá komplexnými riešeniami odpadového hospodárstva pre obce a mestá.
 
Okrem analýzy zmesového komunálneho odpadu, bol na Svidníckom námestí pripravený tanečný program, módna prehliadka z recyklovaných odpadových materiálov, eko-informačné stánky, rôzne hry, maľovanie na tvár či detský kútik. Deti si mohli vyskúšať posadiť sa do naozajstného smetiarskeho auta a pozrieť si komunálnu techniku používanú pri upratovaní mesta a zbere odpadov.
 
(Zdroj: FB Mesto Svidník)  
 
„Táto akcia má nastaviť zrkadlo pre občanov mesta. Každý síce tvrdí, že triedi ale tu sa ukáže, či triedime naozaj a kde ešte máme rezervy. Mali by sme si uvedomiť, že triedenie pri zdroji je najdôležitejšie. Ak toto dokážeme, budeme mať vyhraté,“ povedal Lukáš Dubec, riaditeľ Technických služieb mesta Svidník.
 
„V celej infraštruktúre odpadu nám v meste ešte chýbajú ohradené a uzamykateľné stojiská. Máme už pripravený pilotný projekt a čakáme na výzvu z ministerstva životného prostredia. Pretože všeobecne, nakladanie z odpadom je problém, ktorý budeme riešiť minimálne celé 21. storočie. Takže vo Svidníku sa snažíme hľadať vnútorné rezervy, ale prinášať aj novinky,“ dodala primátorka Marcela Ivančová.
(13:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár