Prešovskú univerzitu navštívil švajčiarsky veľvyslanec

1201x
21. Apríl 2023
Prešovskú univerzitu navštívil švajčiarsky veľvyslanec Peter Nelson
(Zdroj: unipo.sk) 
 
Jeho Excelencia Peter Nelson, švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku, v rámci svojej prvej návštevy na východe Slovenska zavítal 20. apríla aj na Prešovskú univerzitu (PU) v Prešove. Na pôde univerzity ho spoločne s Helenou Virčíkovou, honorárnou konzulkou Švajčiarska, privítal rektor Peter Kónya.
 
V úvode stretnutia, ktoré sa nieslo v priateľskej a otvorenej atmosfére, rektor univerzity hostí oboznámil s históriou Prešovskej univerzity, ako aj s aktuálnou štruktúrou štúdia. Priblížil taktiež zameranie jednotlivých fakúlt univerzity, ich činnosti, ale tiež celkový počet domácich a zahraničných študentov.
 
„Som veľmi rád, že pán veľvyslanec v rámci svojej návštevy Prešova prišiel na našu univerzitu. Spoločne sme diskutovali o existujúcich formách spolupráce, pričom sme si vzájomne vymenili podnety na ich ďalší rozvoj,“ ozrejmil rektor Kónya. Keďže išlo o prvú návštevu veľvyslanca Nelsona na východe Slovenska, s rektorom Kónyom ako historikom, sa dotkli aj histórie Prešova.
 
 (Zdroj: unipo.sk)
 
„Z mesta Prešov som zatiaľ videl len veľmi málo, ale mám z neho veľmi dobrý dojem,“ poznamenal na stretnutí Nelson. „S univerzitou máme aktuálne veľmi dobrú spoluprácu, máme rozbehnutých niekoľko spoločných projektov v oblasti humanitných vied, štúdia nemeckej či francúzskej literatúry. Pevne verím, že v tejto spolupráci budeme pokračovať aj naďalej,“ doplnil veľvyslanec.
 
Peter Nelson je na poste veľvyslanca Švajčiarska od 1. septembra 2022. Predtým pôsobil ako vedúci zastúpenia audítorskej skupiny na Generálnom sekretariát v Spolkovom ministerstve zahraničných vecí v Berne. V rokoch 2014 – 2018 zastával taktiež funkciu ministra a zástupcu vedúceho misie na veľvyslanectve Švajčiarska v Tokiu.
 
Rok 2023 sa nesie v znamení 30. výročia diplomatických vzťahov medzi Švajčiarskom a Slovenskom. Pri tejto príležitosti sa 5. mája vo Východoslovenskej galérii v Košiciach uskutoční slávnostné podujatie spojené s koncertom.
(14:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár