Študenti zasahovali pri dopravnej nehode

1190x
21. Apríl 2023
Budúci záchranári zasahovali pri simulovanej Dopravnej nehode
Záchranári pri práci 
 
Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti (KUZS) Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zorganizovala taktické cvičenie budúcich zdravotníckych záchranárov v spolupráci s Vysokou školou bezpečnostného manažérstva v Košiciach.
 
Podujatie, ktorého sa zúčastnilo 200 osôb, sa za aktívnej účasti profesionálov zo zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS) uskutočnilo v priestoroch areálu prírodného kúpaliska Delňa.
 
Cieľom tohtoročného cvičenia bolo aktívne využitie manažérskych schopností študentov v praktickej rovine vo veliteľských pozíciách pri udalosti s hromadným postihnutím osôb (UHPO), nácvik riešenia a zvládnutia takejto udalosti v súčinnosti so zložkami IZS.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
„Našou snahou je zvýšiť odbornú úroveň teoretickej a praktickej prípravy budúcich záchranárov aj v oblasti manažmentu riešenia udalosti s hromadným postihnutím osôb, a pripraviť tak čo najkvalitnejšie našich absolventov do praxe,“ vysvetlila zámer taktického cvičenia jeho hlavná koordinátorka Danka Boguská, vedúca Katedry urgentnej zdravotnej starostlivosti FZO.
 
Cvičenie simulovalo situáciu, kedy skupina podgurážených mladých ľudí, hlučne sa vracajúcich z futbalového zápasu, spôsobí pouličné nepokoje, výtržníctvo a vandalizmus.
 
Medzi účastníkmi sa strhne hromadná bitka a na mieste je veľa zranených.
 
„Ďalšia časť skupiny mladých ľudí nachádzajúcich sa asi 100 m od prvej udalosti zablokovaním cestnej premávky spôsobí dopravnú nehodu, pri ktorej dôjde k zrážke osobného vozidla s chodcami. Osobné vozidlo následne narazí do betónového múra a vo vozidle zostanú zakliesnené tri osoby,“ popísala situáciu Bogulská.
 
 
Na mieste sa tak nachádza veľký počet zranených v dvoch rôznych situáciách prebiehajúcich súčasne v asi 100 m vzdialenosti od seba.
 
„Úlohou cvičiacich študentov odboru urgentná zdravotná starostlivosť bolo zvládnuť organizáciu činností a manažovanie UHPO vo veliteľských pozíciách zdravotníckej časti zásahu v dvoch rozdielnych situáciách prebiehajúcich súčasne a poskytnúť adekvátnu neodkladnú zdravotnú starostlivosť všetkým zraneným. Dôležité bolo taktiež určiť správne priority ošetrenia a priority odsunu jednotlivých zranených pri takejto špecifickej situácii a súčasne preveriť si schopnosti súčinnosti v spolupráci s ďalšími zúčastnenými zložkami IZS,“ doplnila.
 
Simulovanej dopravnej nehody sa zúčastnilo 200 osôb, z toho 60 študentov odboru urgentná zdravotnú starostlivosť (UZS) z končiacich ročníkov, 30 študentov špecializačného študijného programu „Starostlivosť o kriticky chorých“, 26 študentov druhého ročníka odboru UZS a 12 študentov Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach v pozícii figurantov.
 
 
Organizácia takýchto cvičení je na FZO súčasťou praktickej prípravy budúcich zdravotníckych záchranárov a organizuje sa každoročne pre študentov končiacich ročníkov a študentov špecializačného študijného programu „Starostlivosť o kriticky chorých“ ako súčasť zavŕšenia ich štúdia.
 
„Predchádza mu dôkladná teoretická a praktická príprava študentov v problematike UHPO v rámci medicínych katastrof. Študenti si tak zdokonaľujú praktické zručnosti, overujú a precvičujú si svoje organizačné schopnosti a zručnosti pre zvládnutie takýchto udalostí, a to nie len hromadných dopravných nehôd, ale akýchkoľvek mimoriadnych udalostí, kde je výskyt veľkého počtu zranených alebo zasiahnutých osôb, v súčinnosti so zložkami IZS,“ vyzdvihla dekanka FZO Štefánia Andraščíková.
 
Zároveň dodala, že taktické cvičenie s profesionálmi je pre študentov vždy obohatením a veľkou skúsenosťou do ich budúcej profesionálnej praxe.
 
Akcia bola organizovaná pod záštitou Františka Oľhu, primátora mesta Prešov za aktívnej účasti profesionálnych zložiek Integrovaného záchranného systému SR, v spolupráci s OR HaZZ v Prešove, Dobrovoľným hasičským zborom mesta Prešov, Dobrovoľným hasičským zborom o.z. Chmeľov, Krajským operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby v Prešove a Mestskou políciou Košice.
(12:13, A. Polačková)
Diskusia
Pridať komentár