Modernizácia tatranskej magistrály úspešne pokračuje

1119x
19. Apríl 2023
Do konca roka by mala byť tatranská magistrála Cesta slobody prestavaná na 80 %
 
(Zdroj: FB PSK) 
 
Komplexná rekonštrukcia Cesty slobody v rámci 42 miliónového projektu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) naberá po zimnej prestávke na obrátkach.
 
V súčasnosti prebiehajú stavebné práce v smere od Podbanského po križovatku s cestou I/66 na všetkých šiestich cestných úsekoch, ako i na mostoch a priepustoch. Vodiči tu musia počítať aj s výraznejšími dopravnými obmedzeniami. Cesta v dĺžke 43 km, ktorá spája Tatry od východu po západ, by mala byť vynovená už v roku 2024.
 
Prešovský samosprávny kraj realizuje pod Tatrami v úseku od Podbanského po križovatku s cestou I. triedy jednu z najväčších investičných akcií v oblasti dopravy za posledné roky. Komplexná a náročná modernizácia v tých dňoch pokračuje v intenzívnom tempe, ktoré si vyžiadalo viaceré dopravné obmedzenia na tejto tatranskej magistrále.
 
 (Zdroj: FB PSK)
 
„Práce na Ceste slobody sú vo vysokom štádiu rozpracovanosti. Do projektu sme vstúpili s cieľom maximálnej prestavanosti, a to aj napĺňame. Do konca roka by sa malo zrealizovať 80% stavebných akcií a budúci rok zvyšných 20%. Rekonštruovať sa bude celkovo 43 km ciest, 26 mostov, 96 priepustov, 26 oporných múrov a ďalšia cestná infraštruktúra. Regiónu pod Tatrami, domácim i návštevníkom táto veľká investícia prinesie dobré, kvalitné a bezpečné cesty,“ vyjadril sa priamo vo Vysokých Tatrách predseda PSK Milan Majerský.
 
 
Ako dodal, práce sa rozbehli na všetkých siedmich častiach projektu. Stavebné aktivity sa týkajú územia Pribiliny, Starého Smokovca, Štrby, Štrbského Plesa aj Tatranskej Lomnice. V miestach realizovaných prác je regulovaná doprava, osadené dočasné dopravné značenie i viaceré semafory.
 
(Zdroj: FB PSK)  
 
„Veľké stavebné činnosti na cestách so sebou prirodzene prinášajú aj dopravné obmedzenia, s ktorými tu našinci i turisti musia počítať. Ide nám o maximálnu bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky i samotného priebehu prác a ja verím, že to motoristi pochopia a budú trpezliví. Je v záujme nás všetkých, aby táto dôležitá dopravná tepna spájajúca jednotlivé mestské časti Vysokých Tatier, bola čo najskôr kvalitná a mala nový asfalt,“ povedal Milan Majerský.
 
Rekonštrukciu realizuje päť rôznych zhotoviteľov, ktorí si vyžadujú koordináciu stavebných postupov a technológií. „Urobíme maximum, aby sme všetko stihli podľa nastaveného harmonogramu. Nepredpokladali sme, že sa nám podarí takýto rozsiahly projekt urobiť za dva roky. Náš plán na začiatku hovoril o piatich rokoch, no vzhľadom na skôr uvoľnené financie z ministerstva a platiteľnosť fondov do konca roka 2023 zohrávame, dá sa povedať, zápas, aby sme to všetko zvládli. Pracujeme so zhotoviteľmi na mobilizácii pracovníkov a chceme v najvyššej možnej miere využiť nasadenie v teréne a predĺžené zmeny, aby sme toho stihli čo najviac,“ uviedol riaditeľ SÚC PSK Marcel Horváth.
 
 
Ako dodal, v súčasnosti prebiehajú práce, ktoré sú spojené s presúvaním a odstraňovaním horných poškodených asfaltových vrstiev, obnažujú sa krajnice, priekopy na mostných konštrukciách, súčasne v tejto fáze sa zisťujú prípadné odlišnosti a správnosť projektových riešení.
 
V súvislosti s dočasnými zmenami v doprave uviedol, že je potrebne počítať s možnými uzávierkami a presmerovaním ciest. „Budeme sa snažiť, aby doprava nemusela významne trpieť a premávka vozidiel bola počas rekonštrukcie obmedzená do jedného jazdného pruhu a regulovaná semaformi. Uvedomujeme si, že to bude nápor pre motoristickú verejnosť i miestnych obyvateľov, ale veríme, že prevážia pozitíva tejto investičnej akcie, na ktorú sme čakali dlhé roky,“ uviedol M. Horváth.
 
(Zdroj: FB PSK)  
 
Doprave pod Tatrami počas rekonštrukcie na ceste II/537 by mali pomôcť opatrenia mesta Vysoké Tatry. Plánuje tu otvoriť záchytné parkoviská a prepravu zabezpečovať kyvadlovou a hromadnou dopravou.
 
S realizáciou projektu Vysoké Tatry začal Prešovský samosprávny kraj v júni 2022. Na komplexnú a náročnú modernizáciu tzv. Cesty slobody celkovo preinvestuje 42 miliónov eur z európskych fondov, štátneho i vlastného rozpočtu. Projekt by mal byť ukončený v roku 2024.
(16:05, red.)      
Diskusia
Pridať komentár