Hlina na hrnčiarskom kruhu

69x
30. November 2015

Hlina na hrnčiarskom kruhu

redakcia.JPG

 V Okresnej knižnici

 

Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove pripravila dňa 18. novembra 2015 spomienkové popoludnie na mnohým známeho Bardejovčana, majstra – hrnčiara, Jána Frankoviča (1905-1985).

Stáva sa, že mladí ľudia zvyknú hľadať svoje korene z minulosti. Hľadajú v archívoch, matrikách a prídu aj do knižnice. Oddelenie regionálnej bibliografie spracováva a uchováva informácie o osobnostiach regiónu. Keď k nám prišla študentka 1. ročníka bilingválneho gymnázia Cirkevnej spojenej školy v Bardejove, Mária Furmanová, poskytli sme jej informácie, ktoré si mohla uložiť do svojho rodinného archívu.

Majka, ako ju familiárne voláme, je pravnučkou Jána Frankoviča, z rodinnej vetvy po dcére Jána Frankoviča Márii. Slovo dalo slovo a spoločným úsilím sme pripravili podujatie, ktorým sme si pripomenuli 110. výročie narodenia a 30. výročie úmrtia jej pradedka. Je veľmi málo rodov, rodín, aby mali taký rodokmeň, ktorý by siahal až tak ďaleko do minulosti, ako je to u Frankovičovcov. Najstarším archívnym materiálom hrnčiarskeho cechu v Bardejove sú cechové artikuly zo 4. apríla 1475.  Prvý z generácie bardejovských hrnčiarov sa spomína Joanes Frankovics, ide o zápis zo 14. januára 1787! I mnohé ďalšie generácie hrnčiarov tohto rodu žili a pracovali v meste Bardejov.

Ján Frankovič bol jedenástym potomkom tohto hrnčiarskeho rodu. Tvrdá práca hrnčiara, nádherné keramické predmety, ktoré vyšli spod jeho rúk, rodinné zázemie, láska k domovu, to všetko bolo v prezentácii, ktorú si pozreli prítomní návštevníci. Autentickou spomienkou bolo premietnutie dokumentárneho filmu Zanechať stopu, ktorý natočila Slovenská televízia (1970), v réžii Dušana Hanáka. Tam, kde sa stretnú rodinní príslušníci, priatelia a známi, si nemožno nezaspomínať. A tak sa spomínalo na človeka, ktorý bol dušou Bardejovčan a jeho výrobky boli skoro v každej bardejovskej domácnosti.

Od roku 1955 ich vykupovalo Ústredie ľudovej umeleckej výroby a distribuovalo do svojich predajní po celom Slovensku, do Prahy, ale i do zahraničia. Boli na výstavách v Poľsku, Holandsku,  Maďarsku, Švédsku, ale aj v Mexiku, Peru a i. Malú ukážku výrobkov sme pripravili aj my, spolu s fotografiami z rodinného albumu a dobovými dokumentmi, kde sa o majstrovi Frankovičovi a jeho hrnčiarskej práci písalo. Rodáci rodákom, také motto používame pri podobných stretnutiach, ktoré organizuje Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove.

(19:15, Ľ. Matuševská, foto: M. Vlkovičová)

Diskusia
Pridať komentár