VIDEO | Prešovská univerzita podala pomocnú ruku Ukrajincom

2229x
24. Marec 2022
Na univerzite v Prešove študuje takmer tisíc Ukrajincov, škola im pomáha
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Júlia je jednou z vyše 900 ukrajinských študentov Prešovskej univerzity. Na Filozofickej fakulte študuje piaty rok sociálnu prácu a aj ju v Prešove zastihla správa o invázii ruských vojsk do jej rodnej krajiny.
 
"Ja osobne to vnímam všetko dosť bolestivo, pretože moja rodina sa nachádza na Ukrajine, vedľa Kyjeva, čo je veľmi v blízkosti k horúcej situácii. Denno-denne moja rodina počuje varovné signály, výbuchy a lietadlá čo lietajú okolo domu mojich blízkych, čo si samozrejme nikto nepraje," uviedla Júlia Kovaľčuk.
 
Či sú rodičia živí 
 
Najťažšie boli podľa 23-ročnej študentky prvé dni konfliktu. „ Keď človek sa zobudí a najprv pozerá na telefón, lebo hneď si musí zistiť správy, noviny, telefonáty od rodičov a nevie, či je to v pohode, či jeho dom ešte na Ukrajine stojí, či rodičia sú živí,“ informovala Kovaľčuk.
 
Pomoc aj pre deti 
 
Od začiatku konfliktu sa v neľahkej situácii snaží ukrajinským študentom pomôcť aj samotná univerzita. Ihneď im ponúkla bezplatné ubytovanie v študentských domovoch, čo využilo aj 60 rodinných príslušníkov študentov, vrátane 30-tich detí.
 
 
„Práve pre tieto maloleté deti, ktoré mnohé prišli bez svojich rodinných príslušníkov, resp. bez sprievodu rodiča, sme vytvorili súbor aktivít,“ uviedla Anna Polačková, hovorkyňa prešovskej univerzity.
 
Ide o športové, či kreatívne krúžky s cieľom spestriť im náročné chvíle a pobyt na Slovensku. Univerzita zároveň ukrajinským študentom umožnila požiadať o 150-eurove jednorazové štipendium.
 
„ Aktuálne túto možnosť využilo približne 500 študentov, ktorým boli finančné prostriedky už vyplatené,“ pokračovala Polačková.
 
Univerzita zriadila aj databázu dobrovoľníkov
 
Ide predovšetkým o ukrajinských študentov, ktorí pomáhajú na hraniciach, polícii, úradoch, ale aj bankách prevažne s tlmočením. Práve v jednej z takýchto bánk pomáha aj Júlia.
 
„Je obrovský problém čo sa týka dorozumenia medzi Ukrajincami, čo sem prišli a Slovákmi.“
 
Ťažké chvíle podľa Júlie ukrajinských študentov spojili a viac ako inokedy si navzájom pomáhajú. J. Kovaľčuk: „Každý študent to vníma tak ako to proste je, lebo každého sa to dotklo. Ukrajinskí študenti sú ako nikdy doteraz súdržní a sú spolu.“
 
Prešovská univerzita sa zapojila aj do zbierky humanitárnej pomoci pre Užhorodskú univerzitu a na pomoc ukrajinským študentom zriadila transparentný účet. „ Som veľmi vďačná, že Slovensko, čo sa týka všetkých tých služieb, čo sa skooperovali. fakt sa snažia. Proste je to ako fakt klobúk dole a veľké vďaka,“ dodala študentka.
(19:47, red) 
Diskusia
Pridať komentár