Hromadné podujatia bez kapacitných obmedzení či výnimky z nosenia respirátorov. Uvoľňovanie opatrení pokračuje

1197x
10. Marec 2022
Ruší sa aj povinnosť PCR testovania po prílete z rizikových krajín
Ministerstvo zdravotníctva bude na zlepšenie či zhoršenie situácie reagovať operatívne (Foto: FB/MZ SR) 
 
Vo Vestníku vlády dnes pribudli nové vyhlášky k prekrytiu horných dýchacích ciest a k režimu na hraniciach. Tieto vyhlášky nadobudnú účinnosť od 14. marca. Úrad vlády SR (ÚVZ) zároveň informoval o tom, že sa takisto rušia vyhlášky k pravidlám pre prevádzky a hromadné podujatia.
 
Zrušenie vyhlášok k pravidlám pre prevádzky a hromadné podujatia
 
„S účinnosťou od 14. marca 2022 sa rušia vyhlášky, ktoré upravujú pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí,“ informoval ÚVZ.
 
Čo to v praxi znamená? Všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, budú od 14. marca bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín. Povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostáva naďalej zachovaná, týka sa to aj hromadných podujatí v exteriéri, vysvetľuje úrad.
 
Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest
 
Aj napriek tomu, že nosenie respirátorov ešte ostáva v platnosti, budú platiť výnimky. Povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty sa po novom nebude vzťahovať na:
  • osoby vystupujúce na tlačových konferenciách pre novinárov (netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto tlačových konferenciách pracovne zúčastňujú),
  • účinkujúcich v spravodajských a publicistických programoch.
Vyhlášku k prekrytiu horných dýchacích ciest nájdete TU.
 
Vyhláška k režimu na hraniciach
 
Ako informoval ÚVZ, ruší sa aj povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín (vo vyhláške sa tým pádom ruší aj príloha, ktorá určovala krajiny, po príchode z ktorých PCR test nebol potrebný).
 
Vyhlášku k režimu na hraniciach nájdete TU. 
 
Rezort zdravotníctva zároveň podotkol, že ak by sa epidemiologická situácia zlepšila, prípadne zhoršila, bude operatívne pristupovať k úprave opatrení.
(13:15, red, ÚVZ, MZ SR)
 
Diskusia
Pridať komentár