Biela pastelka 2015

2x
25. September 2015

Biela pastelka 2015

plagat.jpg

 Propagačný plagát 14.ročníka zbierky pre nevidiacich

25. a 26. september sú hlavnými dňami verejnej zbierky Biela pastelka 2015. Štrnásty ročník zbierky na podporu nevidiacich a  slabozrakých bude prebiehať v približne 300 slovenských mestách a obciach, v ktorých stretnete dobrovoľníkov Bielej pastelky. Váš príspevok do zapečatenej pokladničky odmenia spinkou v tvare pastelky. Pripnite si ju a prejavte tak podporu nevidiacim a slabozrakým. Ďakujeme.

Aj vďaka vášmu príspevku môže Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska zlepšovať životy ľudí, ktorí musia zrak nahradiť inými zmyslami. Pomáha im napríklad týmto spôsobom:

•           organizuje pre nevidiacich a slabozrakých kurzy práce s počítačom vybaveným hlasovým výstupom alebo zväčšovacím softvérom,

•           učí nevidiacich čítať a písať Braillovo písmo,

•           poskytuje kurzy priestorovej orientácie a samostatného pohybu s bielou palicou,

•           realizuje preventívne programy pre deti v materských školách,

•           učí zrakovo postihnutých sebaobslužným činnostiam – varenie, upratovanie, osobná hygiena,

•           organizuje kultúrne a športové aktivity, tvorivé dielne.

Informačné stánky Bielej pastelky budú 25. septembra vo viacerých slovenských mestách praktickými ukážkami informovať verejnosť o živote ľudí so zrakovým postihnutím.

Ambasádorom zbierky v roku 2015 je slovenský hokejový reprezentant Michal Handzuš. Jej tradičným podporovateľom je herec Marián Geišberg, ktorý sa aj tento rok stane hlasom Bielej pastelky v rozhlasových a TV spotoch.

Biela pastelka dosiahla v hodnotení na webovom portáli www.verejnezbierky.sk výborný výsledok, keď ju nezávislí odborníci z tretieho sektora zaradili medzi najdôveryhodnejšie zbierky na Slovensku.

(10:27, red.)

Diskusia
Pridať komentár