Prešovská hvezdáreň a planetárium prešli rekonštrukciou. Návštevníkov privítajú moderné priestory

802x
02. Marec 2022
Celková investícia predstavuje 1,32 milióna eur
Vybudovali aj novú pozorovaciu terasu (Foto: PSK) 
 
V prešovskej hvezdárni sa preinvestovalo 1,32 miliónov eur. Z toho viac ako 745-tisíc eur financovala krajská samospráva, zvyšok sa dofinancovalo z európskych fondov. Ako informovala župa, modernizáciou hvezdárne sa znížila energetická náročnosť budovy a zatraktívnil sa priestor i program pre mladých ľudí.
 
Hvezdáreň a planetárium v Prešove prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Od roku 2016 sa pristúpilo k zatepleniu základov, stien a striech, taktiež sa obnovila fasáda budovy a vybudovala sa nová pozorovacia terasa. Modernizáciou sa znížila energetická náročnosť budovy.
 
Tiež sa kompletne vymenilo zariadenie prednáškovej siene, vrátane podlahy a inštalácie klimatizačnej techniky. Pristúpilo sa aj ku kompletnej výmene zariadenia vstupu a haly.
 
 
„Rekonštrukcia Hvezdárne a planetária v Prešove trvala viac ako by sme si všetci priali. Som však nesmierne rád, že túto pomerne technicky náročnú modernizáciu sa nám podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Od roku 2016 sa tu preinvestovalo dohromady 1,32 mil. eur, z toho Prešovský samosprávny kraj prispel sumou viac ako 745-tisíc eur. Pevne verím, že tieto zmodernizované priestory prilákajú na pozorovania oblohy nielen deti, ale všetky vekové kategórie,“ skonštatoval predseda PSK Milan Majerský.
 
Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ organizácie zrekonštruoval aj vstupnú časť a expozičný priestor, kde vymenil žalúzie, priečelie a investoval do materiálneho vybavenia.
 
Taktiež zmodernizoval programovú ponuku organizácie a systém projekcií. Celkovo sa preinvestovalo v Hvezdárni a planetáriu v Prešove 1,32 miliónov eur, z toho viac ako 745-tisíc eur financoval kraj, zvyšné náklady boli z nenávratného finančného príspevku.
(13:44, PSK)
Diskusia
Pridať komentár