V Košiciach sa diskutovalo o projekte hokejových akadémií

871x
25. Február 2022
Hovorilo sa aj o úprave školského zákona či čerpaní eurofondov
Stretnutie Združenia samosprávnych krajov SK8. Ilustračná foto: FB/KSK
 
V Košiciach sa vo štvrtok (24. 2.) konalo Združenie samosprávnych krajov SK8, kde sa rokovalo nielen o projekte Krajských hokejových akadémii, ale aj o úprave školského zákona a presune kompetencií na samosprávne kraje či čerpaní eurofondov.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.
 
Čo sa týka projektu Krajských hokejových akadémií, na ktorom kraje spolupracujú so Slovenským zväzom ľadového hokeja, jeho súčasťou je okrem akadémie, ktorá funguje na športových školách, aj výstavba tréningovej hokejovej haly.
 
 
Chýbajú potrebné dokumenty
 
Výstavby nielen v Košiciach však narážajú na chýbajúce dokumenty, ktorými sú Prestupový poriadok, Štatút o zriadení regionálnych hokejových akadémií a Zmluva – realizácia projektu regionálnych hokejových akadémií medzi jednotlivými krajmi, SZĽH i hokejovým klubom. Tieto komplikácie tak brzdia samotnú výstavbu.
 
 
„V Košickom kraji sme založili Krajskú hokejovú akadémiu, ktorá funguje pri Strednej športovej škole v Košiciach, no na to, aby mohli naši študenti kvalitne trénovať, potrebujeme začať stavať tréningovú hokejovú halu. Verím preto, že sa nám podarí vyriešiť tieto administratívne prekážky a aj vďaka projektu Krajských hokejových akadémií budú mať mladí hokejisti vytvorené dobré podmienky na svoj ďalší rozvoj,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že vedenie SZĽH deklarovalo, že má záujem užšie koordinovať konkrétne aktivity v záujme urýchlenia výstavby hokejových hál.
 
Ako uviedol poradca prezidenta SZĽH Richard Pavlikovský, na stretnutí otvorili tému úpravy národných kritérií pre čerpanie štátnej finančnej podpory z Úradu vlády SR.
 
„S vyššími územnými celkami a strednými športovými školami by sme chceli mať podpísané zmluvy do konca júna 2022. V súlade so združením SK8 žiadame, aby sa čerpanie štátnej finančnej podpory predĺžilo do 31. 12. 2025,“ vysvetlil.
 
Peniaze pre menej rozvinuté regióny
 
Košická župa na stretnutí tiež predložila návrh na vyčlenenia väčšieho objemu peňazí z európskych zdrojov pre menej rozvinuté regióny. „Župa aktuálne disponuje vyše 3 000 projektovými zámermi od rôznych žiadateľov, 91 percent z nich sú obce a mestá. Zároveň kraj žiada prehodnotiť a výrazne navýšiť alokáciu peňazí pre najmenej rozvinuté regióny. V Košickom kraji k nim patria okresy Gelnica, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Košice-okolie a Michalovce,“ povedala hovorkyňa.
 
O vyššiu podporu pre menej rozvinuté kraje na Slovensku boli tento mesiac priamo v Bruseli žiadať osobne župani Košického, Prešovského a Banskobystrického samosprávneho kraja.
 
 
Zmeny volebného systému či školský zákon
 
Ďalším bodom stretnutia, ktorý predložilo KSK, boli zmeny volebného systému volieb do NR SR. Nadväzuje tak na petíciu Združenia miest a obcí Slovenska, ktorá požaduje navýšenie počtu volebných obvodov na osem.
 
Slovensko je aktuálne jedinou krajinou Vyšehradsej štvorky, ktorá má len jeden volebný obvod. Viac obvodov by tak umožňovalo vyššie zastúpenie regionálnych zástupcov v Národnej rade SR.
 
„Na rokovaní sa riešila aj úprava školského zákona a presun kompetencií na samosprávne kraje pri určovaní počtu žiakov na osemročné gymnáziá a žiakov na školách, v ktorých sa vzdelávanie realizuje v cudzom jazyku. Reč bola aj o negatívnom dopade zvyšovania cien energií, ktoré zasiahne rozpočty všetkých krajov. V tejto súvislosti vyčlení vláda na pomoc verejnému sektoru 52 miliónov eur., z toho 30 miliónov eur by malo putovať do základných a stredných škôl, 12 miliónov do nemocníc a 10 miliónov do zariadení sociálnych služieb,“ dodala Terezková s tým, že podľa SK8 však tieto kompenzácie nepokryjú nárast cien.
(9:05, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár