Vynaliezaví podvodníci opäť útočia na seniorov, polícia vyzýva ľudí k obozretnosti

1136x
24. Február 2022
Dôchodkyňu obrali o cennosti i peniaze
Polícia upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám. Ilustračná foto: FB/Polícia SR - Košický kraj
 
Polícia v Košickom kraji v posledných dňoch prijala na linku 158 viacero oznámení od občanov, ktorých neznáme osoby telefonicky kontaktovali a snažili sa od nich vylákať peniaze či cennosti.
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová, páchatelia sa tentoraz vydávali za zamestnanca Sociálnej poisťovne, ktorý im osobne doručí 350 eur, avšak potrebuje vydať z 500 eurovej bankovky.
 
 
Vydávali sa aj za policajta
 
„Následne ich po chvíli telefonicky kontaktoval muž, ktorý sa predstavil ako policajt s otázkou, či im niekto pred chvíľou telefonoval. Potom uviedol, že ide o podvod a osobu páchateľa poznajú, a už je na ceste k nim. Medzitým zisťoval finančné pomery, žiadal nachystať všetky peniaze, zlaté šperky a cennosti. Tie potom vložiť do tašky a odniesť do odpadkového koša pred domom, prípadne vyhodiť z okna. Keď sa všetko vyšetrí, veci i peniaze sa im vrátia. Po celý čas sú páchatelia s poškodenými osobami v telefonickom kontakte, aby ich mali takpovediac „pod kontrolou“ a hovor ukončili s tým, aby nikomu nevolali,“ vysvetlila vynaliezavosť podvodníkov hovorkyňa.
 
Mésarová tiež povedala, že polícia sa od takéhoto konania dištancuje, pretože takýmto spôsobom nepostupuje. Príslušník PZ nikdy telefonicky nezisťuje od občanov ich finančné či majetkové pomery. Vždy postupuje zákonom upraveným spôsobom.
 
Policajt pri osobnom stretnutí s občanmi vždy preukazuje svoju príslušnosť a následne po zistení skutkového stavu poškodenú osobu poučí o ďalšom postupe.
  
 
Dôchodkyňa prišla o cennosti i peniaze
 
Ako ďalej uviedla hovorkyňa, väčšina ľudí konala obozretne a hovor ukončili. Žiaľ, našla sa aj dôchodkyňa, ktorá podvodníkom naletela a prišla o finančnú hotovosť a cennosti v celkovej výške 15-tisíc eur.
 
Polícia už v tejto súvislosti koná vo veci podvodu a po páchateľoch intenzívne pátra.
 
„Polícia preto radí občanom, aby neposkytovali informácie prostredníctvom telefonických rozhovorov neznámym osobám o svojich majetkových pomeroch a nezdôverovali sa im. Ak majú občania podozrenie o hodnovernosti telefonického kontaktovania, nech to ihneď oznámia prostredníctvom linky 158,“ upozornila hovorkyňa.
 
 
 Foto: KR PZ KE
 
Vlani zaznamenali 16 prípadov
 
Podľa slov Mésarovej, polícia v Košiciach v uplynulom roku zaznamenala 16 prípadov podvodov spáchaných na senioroch, teda osobách starších ako 60 rokov. V roku 2020 evidovala osem takýchto prípadov.
 
„Upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať im pomoc. Je dôležité, aby v žiadnom prípade nevpúšťali cudzie osoby do svojich príbytkov, rovnako tiež osoby, ktoré nepoznajú, prípadne osoby, ktoré ich navštívili a sami bez ich kontaktovania ponúkajú pomoc. Pri objasňovaní týchto prípadov Policajný zbor uvíta, ak by takéto osoby kontaktovali políciu už pri prvých náznakoch, že ich chce niekto uviesť do omylu či pripraviť ich o financie. A to aj vtedy, ak by sa ďalším vyšetrovaním podvodné konanie nepreukázalo,“ dodala.
(10:15, red)
Diskusia
Pridať komentár