Nákup cez internet je síce pohodlný, no prináša riziká. Polícia radí, ako sa chrániť pred podvodníkmi

1095x
18. Február 2022
Pred nákupom si overte základné skutočnosti
Zvážte, komu poskytnete svoje osobné údaje (Foto: canva) 
 
Jedným z najrozšírenejších využívaní internetu je nakupovanie. Nákup cez internet je síce pohodlný, veľakrát i finančne výhodný, no nesie so sebou určité riziká, varuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.
 
Nepoctiví predajcovia, či tovar, ktorý po dodaní nezodpovedá ponúkanému tovaru. Krajská polícia radí, že skôr, ako nákup uskutočníte, si treba pozorne prečítať obchodné podmienky a reklamačný poriadok. Snažte sa zistiť referencie na predajcu od iných zákazníkov, aby ste predišli nedorozumeniam a eliminovali riziká nákupu.
 
„S nakupovaním prostredníctvom internetu je spojený internet banking. Pre niektorých samozrejmosť, pre iných stále veľká dávka nedôvery a obava zo straty peňažnej hotovosti. Sú všeobecne známe odporúčania, ktorých dodržiavaním zminimalizujete možnosť zneužitia tohto spôsobu nakupovania,“ informuje krajská polícia.
 
Opakovane a z mnohých strán sú poskytované rady a odporúčania ako sa správať na internete, ako si chrániť svoje osobné údaje, ako predchádzať zneužitiu či ako sa nestať obeťou internetových podvodníkov. Polícia prináša niekoľko z nich.
 
Ako na bezpečnejší internetový nákup? 
  • chráňte si svoje osobné údaje, zvážte komu a aké údaje poskytnete,
  • neposkytujte osobné údaje, ktoré by mohli byť zneužité, v žiadnom prípade nezverejňujte identifikačné údaje k svojim platobným prostriedkom,
  • v maximálne možnej miere sa snažte overiť predávajúceho, jeho spoľahlivosť,
  • zvážte uprednostnenie možnosti zaplatiť za tovar až po jeho dodaní,
  • nakupujte iba z oficiálnych internetových stránok, portálov.
Informácie, ktoré uvediete na internet, sa môžu dostať k ďalším neznámym osobám, ktoré ich môžu zneužiť a môžu byť nástrojom k vydieraniu, vyhrážaniu, či inému podvodnému konaniu. Nerozvážnym používaním internetu sa môžete stať ľahkou obeťou trestného činu.
(10:32, red, krpz)
 
Diskusia
Pridať komentár