Pandémia spôsobila prímestskej doprave v Košickom kraji ďalšie miliónové straty

484x
13. Január 2022
Tržby poklesli o vyše štyri a pol milióna eur
Najväčší úbytok cestujúcich tvorili žiaci a študenti. Foto: IDS Východ
 
V prímestskej autobusovej doprave Košického samosprávneho kraja (KSK) bolo v minulom roku prepravených približne dvanásť a pol milióna cestujúcich. Oproti obdobiu pred pandémiou ide o takmer 40 percentný pokles a strata v tržbách sa vyšplhala na viac ako štyri a pol milióna eur.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, v roku 2020, kedy pandémia vypukla na Slovensku, klesol počet prepravených cestujúcich o 39 percent a tržby boli nižšie o 34,6 percent. Počas minulého roka výpadok cestujúcich naďalej pretrvával, ich počet sa znížil o ďalšie tri percentá a tržby o 4,4 percent.
 
 
Kompenzácia zatiaľ od štátu neprišla
 
„Hlavným dôvodom poklesu cestujúcich a tržieb bolo nariadené zníženie mobility obyvateľstva v dôsledku pandémie a obmedzenia, ktoré boli prijímané za účelom zníženia rizika nákazy. Obmedzenie mobility má negatívne dôsledky aj na tržby v prímestskej autobusovej doprave, ktorú Košický samosprávny kraj financuje. V roku 2020 presiahli výpadky tržieb štyri milióny eur, vlani bola strata ešte väčšia. V porovnaní so situáciou pred pandémiou poklesli tržby v roku 2021 o vyše štyri a pol milióna eur. Napriek tomu štát doposiaľ tieto výpadky v tržbách nekompenzoval, pokles v príjmoch riešia samosprávne kraje zo svojich rozpočtov,“ spresnil predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Výrazný pokles tržieb
 
Ako ďalej uviedla hovorkyňa prímestskú autobusovú dopravu zabezpečujú pre Košický samosprávny kraj spoločnosti ARRIVA Michalovce a eurobus.
 
Obaja dopravcovia zaznamenali v minulom roku z predaja cestovných lístkov o 34,6 percenta menej tržieb ako v roku 2019 a spolu vykázali 8 575 611 eur.
 
V roku 2020 predstavovali tržby len mierne vyššiu sumu, a to 8 969 411 eur.
 
Pred vypuknutím pandémie v roku 2019 boli tržby výrazne vyššie, a to 13 113 499 eur.
 
 
Najväčší úbytok cestujúcich tvorili žiaci
 
Najväčší úbytok cestujúcich zaznamenala košická župa v kategórii žiaci a študenti. V súvislosti s opatreniami vlády využívalo vlani prímestskú dopravu o vyše polovicu menej žiakov a študentov ako v roku 2019.
 
Počet cestujúcich klesal aj s pribúdajúcim počtom nových nakazených. Najnižší dopyt po verejnej doprave bol preto na začiatku a na konci roka 2021.
 
„Počas režimu pracovné dni počas školského roka bolo v roku 2021 prepravených za deň v priemere 59 343 cestujúcich, počas prázdninového režimu to bolo za deň 37 556 cestujúcich,“ dodala hovorkyňa Terezková s tým, že najviac cestujúcich bolo prepravených na linke Košice - Valaliky - Čaňa - Gyňov /Skároš/ Trstené pri Hornáde.
 
Za rok 2021 sa na tejto linke prepravilo 503 804 cestujúcich.
(12:25, red)
Diskusia
Pridať komentár