Jarmok odštartoval okresnou výstavou

7x
27. August 2015

Jarmok odštartoval okresnou výstavou záhradkárov

ahoj bardejov.sk záhradkári (1).JPG

 Do Bardejova opäť zavítal B. Ondruš

 

Prvý jarmočný deň sa začal už tradičnou výstavou ovocia a zeleniny v Poľsko-slovenskom dome na Radničnom námestí. 44. ročník Okresnej výstavy ovocia a zeleniny záhradkárov okresu Bardejov otvoril o desiatej dopoludnia primátor mesta Boris Hanuščak spolu s ostatnými zástupcami mesta Bardejov, predsedom slovenského zväzu záhradkárov Eduardom Jakubekom, poslankyňou NR SR Luciou Žitňanskou, bývalým poslancom NR SR Braňom Ondrušom, riaditeľom Poľsko-slovenského domu Marcelom Tribusom ml.,  a množstvom ďalších prítomných.

Podľa Eduarda Jakubeka má každý ročník svoje špecifiká. „Aj keď bolo nevydarené počasie, to znamená sucho a krupobitie, na výstave nachádzame nádherné exponáty. Výstava je dobrou školou pre širokú verejnosť a záhradkárov. Účelom takýchto výstav je, aby sa teória spojila s praxou,“ povedal pre spravodajský portál ahojbardejov.sk  predseda slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek. Ľudia na výstave majú možnosť priučiť sa a pýtať sa skúsených záhradkárov a vymieňať si svoje postrehy a názory. Taktiež si môžu pozrieť aj menej známe druhy ovocia a zeleniny a špeciality z ovocinárstva.

TENIS TURNAJ 2.jpg

Všetky podujatia nájdete v kalendári 

http://ahoj.tv/kalendar/detail/619/nesed_doma_pri_kompe.html 

 

Výstava je rozdelená na ovocinársku a zeleninársku časť, v menšom množstve na nej nájdeme aj bylinky. Samostatnú expozíciu majú taktiež priatelia záhradkárov z poľských Gorlíc. Účastníci môžu obdivovať tristo exponátov, čo je o vyše stovku viac ako bolo na minulom ročníku. Víťazné výpestky sa vyhlasujú v rovnaký deň popoludní, avšak podľa Eduarda Jakubeka nejde na týchto výstavách o umiestnenie, víťazmi sú všetci, ktorí priniesli svoje vzorky. U plodov sa hodnotia ich typické charakteristické vlastnosti a štandardy. „Každý exponát musí mať stopku a nesmú sa čistiť a leštiť, pestovateľ to dosiahne tým, že sa o daný plod bude vedieť dokonale postarať, zabezpečiť rastline dostatok výživy, správnym rezom, aby sa do korún stromov dostalo slnko a ďalšie vlastnosti,“ prezradil Eduard Jakubek.

Exponáty si vystavovatelia neberú domov, ale budú zaslané pre deti do materských škôl v Bardejove.

(14:55, A. Marková)

766
Diskusia
Pridať komentár