Nadúmrtnosť na Slovensku v novembri prekročila 50 percent, druhou najčastejšou príčinou zomierania bol covid

1183x
28. December 2021
Najvyššia úmrtnosť bola na východe
 V novembri zomrelo na Slovensku vyše sedemtisíc ľudí. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Mesačný počet zomretých štvrtýkrát v tomto roku prekročil hranicu sedemtisíc ľudí. Celkovo v krajine zomrelo 7 167 osôb, čo bolo o 53 percent alebo o takmer 2 500 viac osôb, ako bol priemer v novembri predošlých rokoch. Najvýraznejšia nadúmrtnosť bola v skupine mladších seniorov, teda od 65 do 74 rokov. Najhoršia situácia bola v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.
 
Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojej webovej stránke.
 
„Celková nadúmrtnosť v novembri 2021 prekonala hranicu 50 percent, je to najvyššie číslo tento rok a piate najvyššie číslo od začiatku pandémie. Na uvedený rast počtu úmrtí mala rozhodujúci vplyv infekcia COVID-19. Celkovo na jej následky zomrelo v novembri 1 443 ľudí, čo bolo trojnásobne viac ako v októbri a zároveň o vyše 15 percent vyšší počet ako vlani v novembri,“ povedala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.
 
 
Výrazne zomierali najmä mladší seniori
 
Ako uviedol Štatistický úrad, najvyšší podiel zomretých v jedenástom mesiaci podobne ako predošlé mesiace, patril do seniorskej kategórie vo veku nad 65 rokov. Až takmer 5 600 zomretých boli seniori. Oproti priemeru ich zomrelo o 56 percent viac.
 
„Zhoršená epidemická situácia sa prejavuje od začiatku pandémie najvýraznejšie práve vo vekovej kategórii ľudí od 65 do 74 rokov. Počas veľmi zlých prvých mesiacov tohto roka počty zomretých mladších seniorov prevyšovali priemer zhruba dvojnásobne, teraz v novembri to bolo o 72 percent,“ vysvetlila Podmanická s tým, že medzimesačne sa strojnásobila nadúmrtnosť aj v skupine ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov).
 
Najhoršie dopadol Prešovský kraj
 
V rámci ôsmich krajov sa nárast počtu úmrtí oproti predošlým piatim rokom pohyboval od 22 po 95 percent. Medzimesačne sa situácia zhoršila zo všetkých krajov najviac na východe Slovenska a v Banskobystrickom kraji.
 
„Rekordérom bol Košický kraj, kde nadúmrtnosť poskočila z októbrových 24 percent na novembrových 78 percent. Celkovo najhoršia situácia bola aj v novembri v Prešovskom kraji, kde zomrelo o 95 percent viac ľudí ako predošlé roky. Nasledoval Košický kraj s nadúmrtnosťou 78 percent a Banskobystrický kraj s nadúmrtnosťou 68 percent,“ priblížil Štatistický úrad.
 
Naopak, len malé zhoršenie situácie v porovnaní s októbrom sa prejavilo v Nitrianskom a v Trnavskom kraji, ale aj v týchto regiónoch zomrelo o štvrtinu viac ľudí ako v predošlých rokoch.
 
 
COVID-19 spôsobil pätinu úmrtí
 
Spomedzi príčin úmrtí dominovali v novembri na Slovensku choroby obehovej sústavy, ktoré sú dlhodobo najčastejšou príčinou zomierania a podpísali sa pod 36 percent úmrtí z celkového spomínaného počtu.
 
Druhou najčastejšou príčinou úmrtí bolo ochorenie COVID-19, ktorému podľahlo 1 443 osôb.
 
„Počet zomretých na COVID-19 sa medzimesačne strojnásobil, každé piate úmrtie v novembri spôsobil priamo nový vírus. Chorobe súčasne podľahlo o takmer 200 osôb viac ako v novembri pred rokom,“ konštatovala Podmanická.
 
Takmer 90 percentný medziročný nárast počtu úmrtí na infekciu COVID-19 zaznamenali štatistici u ľudí v produktívnom veku (15 – 64 rokov).
 
O niečo lepšia situácia ako pred rokom bola vo vekovej skupine starších seniorov nad 75 rokov.
 
Kým vlani v novembri predstavovali starší seniori väčšinu zo všetkých obetí tohto vírusu, v novembri 2021 predstavoval ich podiel necelú polovicu (48 percent).
 
„Z regionálneho hľadiska mala infekcia koronavírusu najvýznamnejší podiel na všetkých úmrtiach v Trenčianskom kraji (27 percent). Najlepšie na tom boli Nitriansky a Trnavský kraj, v ktorých nový vírus spôsobil len každé šieste úmrtie a v oboch týchto regiónoch klesol až na tretiu priečku v zozname najčastejších príčin zomierania,“ vysvetlil Štatistický úrad.
 
Treťou príčinou zomierania boli v novembri na Slovensku choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1 123 ľudí a tvorili takmer 16 percentný podiel z celkového počtu zomretých.
 
Na štvrtom mieste boli nádory, na ktoré s výnimkou septembra a októbra zomieralo od začiatku roka 2021 menej ľudí, ako je päťročný priemer.
 
„Na túto príčinu podľahlo vyše tisíc ľudí (14 percent zo všetkých úmrtí). Súčasne teda rakovina v rôznych formách zabila o takmer 11 percent menej ľudí ako v novembri v predošlých rokoch. A platilo to vo všetkých vekových skupinách,“ dodal ŠÚ.
(14:10, red)
Diskusia
Pridať komentár