Infekcia koronavírusu znova zvyšuje nadúmrtnosť na Slovensku, v októbri to bola štvrtá najčastejšia príčina úmrtí

665x
29. November 2021
Na Slovensku v októbri zomrelo vyše 5 300 ľudí
Koronavírus sa opäť podpísal pod nadúmrtnosť Slovákov. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Celková nadúmrtnosť v októbri tohto roka na Slovensku dosiahla 16 percent. Najvýraznejšia bola v skupine mladších seniorov, teda od 65 do 74 rokov. Najhoršia situácia bola v Prešovskom kraji, kde počet zomretých bol až o 42 percent vyšší ako v priemere predošlých päť rokov.
 
Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR s tým, že zhoršujúca sa tretia vlna pandémia COVID-19 značne ovplyvnila vývoj mesačnej úmrtnosti. Na Slovensku v októbri 2021 zomrelo vyše 5 300 osôb, čo je najvyšší počet od apríla tohto roka.
 
 
Najhoršie dopadol Prešovský kraj
 
Nadúmrtnosť, teda zvýšený počet zomretých, v porovnaní s päťročným priemerom sa v októbri tohto roka prejavila v siedmich slovenských krajoch, pričom dosahovala štyri až 42 percent.
 
Ako vysvetlil štatistický úrad, najhoršia situácia bola v Prešovskom (42 percent) a Žilinskom kraji (23 percent). Len v jednom, a to v Bratislavskom kraji, bol počet úmrtí mierne nižší než priemer predošlých piatich rokov.
 
„Výraznú nadúmrtnosť v Prešovskom kraji ovplyvnil najmä nárast úmrtí na choroby obehovej sústavy a nádorov oproti predchádzajúcim piatim rokom. V Žilinskom kraji nadúmrtnosť v októbri ovplyvnil predovšetkým nárast úmrtí na koronavírus a choroby obehovej sústavy,“ vysvetlil ŠÚ SR.
 
Od 65 do 74 rokov
 
Štatistika tiež uvádza, že viac ako 4 100 ľudí zomrelo v októbri vo vekovej skupine seniorov nad 65 rokov, čo je oproti päťročnému priemeru o 18 percent viac. Najvyššia nadúmrtnosť 24 percent, bola v desiatom mesiaci tohto roka v podskupine mladších seniorov, teda ľudí od 65 do 74 rokov. V podskupine starších seniorov viac ako 75 rokov bola nadúmrtnosť 16 percent.
 
 
Koronavírus - štvrtá najčastejšia príčina úmrtia
 
Ako uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR, najčastejšími príčinami úmrtí v októbri tohto roka boli choroby obehovej sústavy, nádory a choroby dýchacej sústavy.
 
„Dopady koronavírusu sa znova zhoršujú, v októbri ochoreniu COVID-19 podľahlo 439 osôb, teda štvornásobne viac ako v septembri. Aktuálne sa koronavírus vyšplhal na štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtia v SR s viac ako 8 percentným podielom zo všetkých zomretých, je to výrazný skok za posledné tri mesiace,“ vysvetlila.
 
Najviac v Žilinskom kraji
 
Takmer 80 percent obetí tohto vírusu predstavovali v októbri tohto roka osoby nad 65 rokov, z toho prevažne starší seniori 75 a viac roční. Pätinu úmrtí na koronavírus v októbri tohto roka tvorili ľudia v produktívnom veku. Medziročne ich počet vzrástol o takmer 10 percent.
 
„Na regionálnej úrovni mal koronavírus najväčší podiel na príčinách úmrtí v Žilinskom kraji (14 percent), z ktorého pochádzala takmer štvrtina (23 percent) všetkých zomretých na COVID-19 v na Slovensku. Najlepšie na tom bol Bratislavský kraj, kde zomrelo 21 osôb na koronavírus a tvorili tak 4 percentný podiel na celkovom počte úmrtí v tomto kraji,“ dodala Podmanická.
 
Od marca minulého roka ku koncu októbra 2021 spôsobil celkovo koronavírus v súhrne na Slovensku úmrtie viac ako 15 800 osobám.
(16:08, red)
Diskusia
Pridať komentár