Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou

1082x
09. December 2021
Ide o pleťové spreje, antioxidačný krém a šampón na farbenie vlasov
      Ilustračná foto: pexels.com
 
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Nemecku a vo Francúzsku. 
 
Informuje o tom ÚVZ na webovej stránke s tým, že ide o pleťové spreje, antioxidačný krém a šampón na farbenie vlasov.
 
„Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. Spotrebiteľom odporúčame, aby predmetné výrobky nepoužívali,“ varujú hygienici.
 
 
Pozor na pleťový sprej
 
Nebezpečný môže byť bielo-modrý pleťový sprej Aqua Wasserspray s modrým vrchnákom na osvieženie a úpravu make-upu od DM Balea z Nemecka. Pri kontrole bolo zistené, že výrobky obsahujú pomnožené množstvo baktérii Burkholderia cenocepacia a Ralstonia pickettii. Výrobky môžu predstavovať riziko infekcie pre spotrebiteľov s oslabenou imunitou.
 
 Nebezpečná kozmetika. Foto: FB/Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
 
Ďalší nebezpečný výrobok pred, ktorým vystríhajú spotrebiteľov hygienici je anti-oxidačný krém v bielej nepriehľadnej plastovej nádobe uzatvorený skrutkovacím uzáverom značky GORGIQUE.
 
„Výrobok obsahuje látku – Diethylene glycol, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Výrobok je predávaný spotrebiteľom cez internet prostredníctvom webovej stránky WISH,“ spresnil ÚVZ.
 
Šampón na farbenie vlasov
 
Hygienici tiež upozorňujú na čierny keratínový šampón na farbenie vlasov značky Mokeru. Výrobok obsahuje zakázanú látku anilín a látku m-aminophenol (3-aminophenol), ktorá nie je zahrnutá v zozname zložiek, čo je v rozpore so zoznamom zakázaných látok v kozmetických výrobkoch. Uvedený výrobok je predávaný spotrebiteľom cez internet prostredníctvom webovej stránky WISH.
(13:05, red)
Diskusia
Pridať komentár